nieuws

McDonough winnaar van Rockwool Award

bouwbreed

William McDonough heeft de Rockwool Award 2009 gekregen voor zijn werk op het gebied van energie-efficiënte en duurzame bouw en stedenbouw. McDonough stond aan de wieg van de cradle to cradle-filosofie.

Volgens Rockwool wordt het cradle to cradle-concept gezien als de basis voor de industriële ontwikkeling in de toekomst. De filosofie voegt een element toe aan de benadering van ‘sustainability’ (duurzaamheid), die voortaan mede wordt bepaald door de mate waarin materialen na de levensduur van een product opnieuw kunnen worden gebruikt. De jury van de Rockwool Award 2009 stelt dat McDonough een nieuwe zienswijze heeft ontwikkeld. Voorheen werd de duurzaamheid van een gebouw bepaald aan de hand van de levensloop, van de wieg tot het graf. McDonough betrekt bij de beoordeling ook het hergebruik van de materialen voor nieuwe producten.
Wat McDonough betreft komen afval en reststoffen niet meer voor. Al het materiaal wordt hetzij opnieuw gebruikt in de industriële productie, hetzij teruggegeven aan de natuur. De cradle to cradle-filosofie krijgt veel aandacht. De Chinese regering heeft McDonough gevraagd een plan op te stellen voor duurzame steden van de toekomst. In Nederland heeft minister Cramer (VROM) verschillende projecten aangekondigd, waaronder de inrichting van 60.000 woningen in Amsterdam volgens de nieuwe filosofie. Volgens de voorzitter van de jury van de Rockwool Award 2009, John Prior Knock, managing director van Rockwool in Denemarken, biedt het cradle to cradle-concept goede kansen voor “groene groei” en klimaatvriendelijke oplossingen.
Rockwool Benelux heeft het cradle to cradle-initiatief van de provincie Limburg ondertekend. Tien vooroplopende bedrijven hebben een manifest opgesteld, waarin zij het gedachtengoed van McDonough onderschrijven. Volgens Pieter Hartog, algemeen directeur van Rockwool Benelux, past de kringloopgedachte bij de filosofie van Rockwool: “Elke onderneming is verantwoordelijk voor haar producten, ook nadat zij de fabriek hebben verlaten. Wij kennen al jaren een recyclingservice, waarbij gebruikt steenwolproducten worden verwerkt tot grondstof voor nieuwe steenwolproducten. Bovendien dragen wij met onze kennis van en ervaring met isolatie bij aan de ontwikkeling van duurzame gebouwen.”

Reageer op dit artikel