nieuws

Lafarge duikt hard rode cijfers in maar ziet ook lichtpuntje

bouwbreed Premium

Lafarge heeft fors te lijden van de economische crisis. De omzet daalde in het eerste kwartaal met 9 procent en de winst voor de groep is omgeslagen in een verlies van 17 miljoen euro.

De Franse bouwmaterialenreus heeft in de eerste drie maanden van dit jaar een omzet behaald van 3,6 miljard euro tegen 4 miljard in de vergelijkbare periode vorig jaar. De daling is volledig te wijten aan de verkopen in Europa en Noord-Amerika. In Afrika, het Midden-Oosten en Aziëwerd nog wel groei genoteerd.
Het bedrijf wijst er op dat het eerste kwartaal altijd zwak is en geen goed beeld geeft voor de resultaten in het hele jaar. Voor heel 2009 verwacht Lafarge dan ook weliswaar een daling van het volume, maar minder scherp dan in het eerste kwartaal. Verwacht wordt dat de economische stimuleringsmaatregelen in vooral Europa en Noord-Amerika dit jaar nog weinig effect zullen hebben. Dat zal pas in 2010 het geval zijn.
Lafarge is wel goed op stoom met de herfinanciering, het kostenreductieprogramma en het programma voor de desinvestering van een aantal dochters voor in totaal een miljard. Wat dit laatste betreft is de stand nu ruim 230 miljard dankzij het afstoten van Turkse activiteiten aan Oyak Cement Group. Die betaalt hiervoor 163 miljoen euro. Al eerder stootte Lafarge bezittingen in Egypte en Zwitserland af.

Cementmarkt

Het bedrijf ziet ondanks de moeilijke markten een belangrijk lichtpunt. In de cementmarkt wist het ondanks lagere omzetten de brutomarge op 24,5 procent te houden. Dat houdt in dat de prijzen nauwelijks onder druk staan en bovendien de kosten goed in de hand worden gehouden.

Reageer op dit artikel