nieuws

Het K-woord

bouwbreed

Wie heeft er in zijn leven nog nooit bellen geblazen? Dan weet je dat die meestal snel uit elkaar spatten

In de economie hebben we ook van die zeepbellen. De eerste was de internethype. De nieuwe economie was het, wilden goeroe’s als Maurice de Hond ons doen geloven.
Een soortgelijke zeepbel is al eerder ontstaan dankzij wizkids bij de banken die in het kader van de shareholdersvalue steeds meer geld wilden binnenhalen en daarvoor de meest creatieve producten verzonnen. Het gevolg is dat er een geldhoeveelheid in omloop is gekomen waar geen reële waarde tegenoverstaat.
Dit kon gebeuren doordat tijdens de Vietnamoorlog de Amerikaanse regering extra miljarden nodig had en geen andere mogelijkheid zag dan de gouden standaard los te laten. Dat is in feite het begin geweest van de ellende waarin we nu zitten.
Nu houdt iedereen zijn hart vast wat de effecten zullen zijn op de reële economie. Die krimpt hard, waartegen in veel landen maatregelen worden genomen, in Nederland as usual halfslachtig. Wat echter wordt vergeten, is dat de huidige economische krimp achteraf wel eens een blessing in disguise kan zijn. Wereldwijd, te beginnen met Nederland en binnen Nederland Limburg, zal er de komende decennia sprake zijn van een krimpende bevolking. Daar zal iedereen zich op moeten instellen.
De ideeën van minister Van der Laan om de Randstad te laten betalen om de voorzieningen in kleine kernen buiten de Randstad in stand te houden, doen dan ook lachwekkend aan. Het Rijk en gemeenten zullen moeten nadenken over scenario’s waarbij geen sprake meer zal van gronduitgifte, maar van grondinname. Wie zal dat betalen? We zullen moeten nadenken over meer sloop en andere bouw voor de vergrijzende bevolking die een andere vraag heeft dan naar de minimalistische woningen die nu worden neergezet.
Beleggers zijn zover nog niet. Terwijl het CBS net heeft uitgerekend dat de economie 4,5 procent is gekrompen, gaat de beurs omhoog. De beleggers nemen al een voorschot op groei.
Ferry Heijbrock

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels