nieuws

Architecten willen ook laag btw-tarief

bouwbreed

De Nederlandse beroepsvereniging van architecten BNA wil dat architectendienstenonder het lage btw-tarief gaan vallen

De architecten zijn teleurgesteld over de recente plannen van minister Van der Laan om de crisis op de woningmarkt aan te pakken. De BNA mist bij het kabinet een langetermijnvisie op het gebied van duurzaamheid en financiering. “Bij de duurzaamheidsmaatregelen gaat het nu vooral om zonne-energie en installaties”, zegt BNA-woordvoerder Inge Pit. Grote visies ontbreken. “Het is allemaal heel klein. Als je echt op duurzaamheid wilt inzetten, moet je nadenken welke gebouwen je in de toekomst wilt neerzetten. Die discussie vindt nu niet plaats.”
Ook wordt onvoldoende nagedacht over financieringsmodellen, vinden de architecten. Opdrachtgevers, gemeenten en politiek zouden volgens de BNA aan oplossingen moeten werken. Een deel van de oplossing zou het versnellen van het binnenstedelijk bouwen kunnen zijn. “Maar we zien niet veel gebeuren. Als je nu wat wil doen, moet je als gemeente wel je nek uitsteken”, vindt Pit. De BNA verwacht verder dat de markt steeds meer opschuift naar kleinschalige projecten.

Reageer op dit artikel