nieuws

Waterdichte en ademende folie voor flauwe daken

bouwbreed

Morgo Folietechniek uit Zutphen biedt de bouwsector een waterdichte folie die op flauwe daken kan worden toegepast.

Volgens woordvoerder Marcel Glasbergen komt het regelmatig voor dat daken met een hellingshoek vanaf 5 graden lekkage vertoonden, omdat in dat geval de standaard dakbedekking of pannen onvoldoende waterkerend zijn.
De folie uit de MorgoTop-range, op rol van 2,5 meter breed en 25 meter lang verkrijgbaar, is een combinatie van een PET-vlies met polyacryl. Demateriaaltoepassing is afkomstig uit Zwitserland waar de folie al jarenlang met succes wordt toegepast. “Je hoeft bij wijze van spreken geen dakpannen meer te leggen; het materiaal heeft een waterdichtheid tot een waterkolom van zeker 500 millimeter. Ook is de folie getest bij een kunstmatig opgewekte slagregen. Bovendien is het materiaal uv-bestendig, omdat het polyester een laag acrylaat bevat”.
Bij flauwe daken in Nederland wordt dikwijls epdm of bitumen toegepast, maar die materialen zijn niet dampopen en dus bouwfysisch niet geschikt voor deze specifieke toepassing. “Onze folie kan echter ademen. De architect kan gerust allerlei dakpannen toepassen. Ook de Zuid-Europese exemplaren waarvan bekend is dat ze niet waterdicht zijn of onze oud-Hollandse dakpan. De architect heeft dus meer esthetische mogelijkheden met de dakafwerking.”
De folie wordt vastgeniet aan de tengels. Onder de tengels komt bij elke doorvoer een schuimband om vochtindringing te voorkomen. Voor leidingen en buizen worden manchetten toegepast.

Reageer op dit artikel