nieuws

Van Leeuwen Buizen voorziet daling vraag

bouwbreed

De Van Leeuwen Buizen Groep houdt voor dit jaar rekening met een dalende vraag naar stalen buizen en buiscomponenten. Onzeker is het bedrijf over de prijsontwikkeling.

“Als gevolg daarvan zullen, na vijf jaren van groei en recordresultaten. de omzet en het nettoresultaat in 2009 teruglopen”, aldus de Zwijndrechtse leverancier in een toelichting op de jaarcijfers.
Van Leeuwen zag vorig de omzet met 6 procent toenemen tot 789 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat daalde met 30 procent naar 45 miljoen. De nettowinst kwam uit op ruim 35 miljoen, 14 miljoen minder dan het jaar ervoor.
De onderneming spreekt over “solide prestaties” in een jaar dat zich volgens het bedrijf kenmerkte door uitersten.
“Tot de zomer was de vraag uitstekend. De afzet in alle productgroepen – naadloze en gelaste buizen in zowel koolstofstaal als roestvast staal – nam toe. In de laatste maanden was echter sprake van een sterk teruglopende vraag, vooral in machinebouw, transport, constructie en staalbouw.”

Toewijding

Van Leeuwen Buizen bestaat dit jaar 85 jaar. Het bedrijf is naar eigen zeggen zover gekomen dankzij de inzet, toewijding en betrokkenheid van alle werknemers. Nu sprake is van een recessie, belooft de onderneming zich maximaal in te spannen om iedereen binnenboord te houden.
“Het behouden van de medewerkers is een belangrijk uitgangspunt voor 2009, hetgeen een uitdaging zal zijn onder de huidige moeilijke marktomstandigheden.”
Het concern wil gedurende de crisis zijn marktpositie behouden en waar mogelijk zelf versterken door “scherp te focussen op gebieden waarin we excelleren: inkoop, verkoop, distributie en logistiek”. Overnames zijn in dat verband mogelijk. Van Leeuwen zag vorig jaar de solvabiliteit met ruim een procentpunt stijgen tot 48 procent. “De balanspositie geeft voldoende ruimte om eventuele groei door acquisitie te financieren.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels