nieuws

Terex ontdekt vervalst materieel in China

bouwbreed

Het Amerikaanse bedrijf Terex heeft in de Chinese provincie Henan vervalst materieel ontdekt. Het gaat om acht lattice boom crawlers die waren voorzien van het label Demag CC2500.

De originele Demag CC2500 is een kraan met een hijscapaciteit van 450 ton die door Terex verkocht wordt voor circa 3 miljoen dollar per stuk. Volgens Bonita Lewis Bell, chief intelectual property councel van Terex, maakt haar bedrijf zich niet alleen zorgen over de diefstal van intellectueel bezit maar ook over de veiligheid van het valse materieel. De vervalste Terex-Demag-kranen zijn voor een ongetraind oog moeilijk van een origineel te onderscheiden.
Bell zegt dat het vervalste materieel vrijwel altijd in China worden gebruikt. Terex is echter ook op de hoogte van vervalst materieel dat uit China is geëxporteerd naar andere landen. In China wordt niet alleen vervalst materieel onder de merknaam Terex-Demag verkocht. Bell zegt dat de kranen van Terex ook worden gekopieerd en vervolgens onder een Chinese merknaam op de markt worden gebracht. Terex heeft juridische stappen ondernomen tegen een Chinees bedrijf dat het voorlopig niet wil identificeren. Het bedrijf werk ook samen met de Chinese autoriteiten op het gebied van de bescherming van patenten om een einde te maken aan de fraude.
Volgens een artikel in het Amerikaanse bouwvakblad ENR heeft de Duitse fabrikant Liebherr te maken met soortgelijke fraude. Liebherr kreeg onlangs een bestelling voor onderdelen voor een LR1280-kraan in India die voorzien was van een vals serienummer. De Indiase eigenaar had de kraan – een crawler crane met een hijscapaciteit van 280 ton – tweedehands gekocht in de veronderstelling dat het om een originele Liebherr ging. Het blad schrijft dat er ook vervalste Tadano-truck cranes uit China in landen in het Midden-Oosten zijn aangetroffen. Tadano is een Japans bedrijf.

Reageer op dit artikel