nieuws

Provincie onderzoekt plaats nieuwe glastuinbouw

bouwbreed

Advies- en ingenieursbureau Royal Haskoning onderzoekt in opdracht van de provincie zuid-Holland welke plek in de provincie als compensatiegebied voor duurzame glastuinbouw kan fungeren.

In de gemeenten Oostflakkee en Kaag en Braassem wordt gekeken of daar een geschikt locatie ligt. De gemeenten werken mee aan het onderzoek. De provincie wil af van het zogenoemde “verspreid liggend glas”. In tientallen gemeenten liggen glastuinbouwgebieden die soms bestaan uit een of enkele bedrijven. Veel van die terreinen zijn verouderd, en zouden eigenlijk moeten worden opgeruimd. De provincie geeft, in de ruimte-voor-ruimteregeling, bedrijven de gelegenheid om hun bedrijf te stoppen of te verplaatsen.
Glastuinbouw moet in de toekomst worden geconcentreerd in speciaal daarvoor bestemde gebieden, waarbij beter kan worden ingespeeld op duurzaamheid en een goede infrastructuur. Traditioneel zijn het Westland, Bleiswijk en het kwekersgebied bij Boskoop gebieden met veel glastuinbouw. De provincie hoopt in een periode van 15 jaar het verspreid glas gesaneerd te hebben.
In totaal ligt in de provincie zo’n 850 hectare verspreid glas. In de concentratiegebieden ligt in totaal 6156 hectare. In Voorne-Putten en de Rijn- en Veenstreek lopen nu al pilotprojecten voor de sanering, en de provincie wil dat uitbreiden naar de Hoekse waard en Midden-Delfland.

Reageer op dit artikel