nieuws

Oost-Duitse bouwersconcurrerend in Westen

bouwbreed

Oost-Duitse bouwbedrijven rukken in westwaartse richting op

Rond de eeuwwisseling was al een kwart van de aannemers in de oude deelstaten actief. Het aandeel bouwers uit het oosten dat werk uit het westen aanpakt, was volgens instituut IWH uit Halle in 2006 al gestegen tot 37 procent.
Vakbond IG Bau maakt zich zorgen over het succes van de Ossi’s. “Het sommetje kan alleen maar kloppen als de bedrijven uit het oosten hun werknemers aanzienlijk minder dan het cao-loon betalen”, zegt bondsbestuurder Dietmar Schäfers. “De kosten voor reizen en onderdak kosten de bedrijven veel geld”. Omdat onderzoek uitwijst dat de bedrijven uit het oosten niet slechter renderen dan de ondernemingen in het westen, trekt IG Bau de conclusie dat de aannemers te weinig loon uitbetalen.
Het cao-loon in het westen bedraagt momenteel 15,48 euro. In het oosten is het minimumniveau 13,80. Hulpkrachten ontvangen in west en oost respectievelijk 10,70 en 9,00 euro. In de onderhandelingen over de nieuwe cao probeert IG Bau afspraken te maken om in Duitsland een einde te maken aan de verschillen in uitbetaling tussen oost en west.

Reageer op dit artikel