nieuws

Nederlands paviljoen voor New York krijgt vorm bij X2

bouwbreed Premium

Constructiebedrijf X kwadraat werkt met man en macht aan de realisering van het paviljoen dat Nederland in september in New York zal aanbieden aan de Amerikaanse overheid.

Het meeste werk wordt verricht door het tien medewerkers tellende Amerikaanse zusterbedrijf X2 US, zoals de bouw van het casco. Ook in Enschede, waar X2 27 koppen sterk is, gaan de handen flink uit de mouwen. De gehele engineering van het ontwerp van architect Ben van Berkel wordt verricht in Twente.
“Een geweldige opdracht”, jubelt projectleider Roxie. “X kwadraat bestaat 14 jaar en heeft zich als constructiebedrijf steeds meer toegelegd op de realisering van architectonische kunstwerken. Hoe we aan de opdracht komen? Ons Amerikaanse bureau was in een park van New York betrokken bij de renovatie van buitenmeubelen en zo hoorden we van het Nederlandse geschenk aan Amerika. We hebben informatie opgevraagd bij Ben van Berkel en wonnen daarna de bieding”.
Het Nederlandse paviljoen wordt begin september geopend in Battery Park, op het zuidelijkste puntje van Manhattan. Het bloemvormige gebouw krijgt een diameter van 17 meter. Het geschenk past in de talrijke vieringen die dit jaar plaatsvinden vanwege de ontdekking vierhonderd jaar geleden van Manhattan door VOC-kapitein Henry Hudson.
“Het paviljoen is geen gebouw van recht-toe-recht-aan”, verzekert Muller. “Je hebt veel dubbelgekromde vlakken. Het gebouw staat buiten en moet dus waterdicht zijn. We doen ook de vergunningen, bijvoorbeeld ten aanzien van de brandveiligheid”.
Muller schat dat gemiddeld vijftien medewerkers met het project bezig zijn. De fysieke Nederlandse inbreng wordt uiterlijk juli verscheept om een maand later in New York met de opbouw van het paviljoen te kunnen beginnen.

Reageer op dit artikel