nieuws

Miljoenenclaim Ballast Nedam voor de rechter

bouwbreed Premium

De Arnhemse rechtbank buigt zich maandag over de miljoenenclaim die Ballast Nedam heeft ingediend bij zijn voormalige topman Peter F.

Het bouwconcern beticht F. ervan ruim 60 miljoen euro achterover te hebben gedrukt.
De voormalig directeur van de divisie Industrie en Toelevering zou de bouwer 11 miljoen euro te veel hebben laten betalen voor cement door van elke bestelde ton 45 eurocent in eigen zak te steken. Ook zou hij meer dan 30 miljoen euro hebben verduisterd bij de aan- en verkoop van betonbedrijven.
Ballast Nedam verdenkt F. verder van grootschalige fraude met zakelijke declaraties. Het bedrijf zegt bij het onderzoek naar de handel en wandel van de oud-directeur honderden valse bonnetjes te hebben aangetroffen. De fraude is zo omvangrijk dat het schadebedrag nauwelijks exact is vast te stellen. Ballast Nedam zal de civiele rechter daarom vragen een schatting te maken van de schade.
Behalve F. zijn ook cementhandelaar Ton de G. en diens zoon Anton gedagvaard. De rechtbank bepaalde eerder in een tussenvonnis dat zij maandag lijfelijk aanwezig moeten zijn tijdens de behandeling van de zaak.
F. werd vorig jaar door de Groningse rechtbank nog vrijgesproken van gesjoemel bij de aankoop van het Zwolse betonbedrijf Fernhout. Twee oud-topmannen van de Nederlandse Cement Deelnemingsmaatschappij (NCD) gingen eveneens vrijuit.

Reageer op dit artikel