nieuws

Geen starter zit te wachten op tophypotheek

bouwbreed Premium

De voorstellen tot afschaffen van de tophypotheek roept flink wat commotie op. Fred Sanders is het met de critici oneens.

De woningmarkt op dit moment is uitstekend voor starters op de koopmarkt, voor jongeren met een eerste baan en voor de vijftig plussers die, voordat ze met pensioen gaan, nog de stap van huur naar koop willen maken. De prijzen van de koopwoning zijn mild gedaald met een orde van 5 tot 15 procent, zo lees ik in de NVM overzichten. Dat helpt maar het belangrijkste is dat deze starters keuze hebben, heel veel keuze. Marktwerking heet dat, en dat is niet verkeerd.
Maandenlang heb ik gehoord en gelezen dat onze liberale markteconomie failliet zou zijn. Er was een grote oproep als het gaat om overheidsbemoeienis. Op wereldschaal is die bemoeienis er ook geweest en het heeft geholpen. Er is weer een licht stijgend vertrouwen in geld, in handel en in markt. Wat ik waarneem is dat ons vertrouwen in marktwerking alleen maar is toegenomen. We willen alleen consumeren en kopen als de prijs ook bij het product past. Haarfijn voelen mensen aan wanneer ze teveel betalen. Is dat niet de ware marktwerking?
Terugkomend op de starters die zich begeven op de woningmarkt van nu. Die kunnen kiezen, willen onderhandelen over de prijs en zijn zich heel erg bewust van de financiering die ze kiezen. Ik denk dat geen starter zit te wachten op een tophypotheek. De starter kiest uit de woningen die voor hem en haar betaalbaar zijn. Het beetje gespaarde geld wordt gebruikt voor de extra kosten en de inrichting en ik denk dat jongeren een beroep doen op de ouders. Juist het gevoel dat op zeker kan worden gespeeld zal de starter tot kopen bewegen, denk ik. Onze calvinistische inslag zal daar ongetwijfeld een handje bij helpen.
Natuurlijk, heel terecht waarschuwt de vereniging van ontwikkelaars en bouwondernemers NVB voor de verkeerde signaalfunctie in deze tijd. Starters zijn druk, er komt veel op hun af. We mogen niet verwachten dat ze weten hoe dat nu zit met een tophypotheek.

Positief

Zo’n signaal dat we moeten stoppen met tophypotheken moet buitengewoon zorgvuldig worden gebracht. Dat is geen onderwerp om mee te nemen tijdens de presentatie van een jaarverslag. Ik vind dat de Autoriteit Financiële Markten AFM dat slecht inschat. Met de boodschap zelf is niets mee, vind ik.
Starters zullen positief reageren. We willen meer vertrouwen hebben in de financiële instelling waar we lenen. Het komt goed over als die instellingen alleen lenen waar dekking is. De woningmarkt heeft vooral vertrouwen nodig. Simpel gezegd, mensen willen goede voorlichting en duidelijkheid over de waarde van de woning die ze kopen. Dat de makelaars in het gat van de aankopende makelaar zijn gesprongen zal daar zeker bij helpen. Als je koopt wil je een adviseur die naast je staat, die jou adviseert en niet een bemiddelaar die werkt in opdracht van de verkoper.
In de nieuwbouw moeten we ook op die marktwerking inspelen. Dat betekent meer grondgebonden woningen met tuin en veel minder gestapelde varianten als bebo-woningen en appartementen. Maar dan hebben we het over de markt voor gezinnen en in de praktijk hebben die al een koopwoning. Wil die markt weer gaan lopen dan spelen heel andere vragen. Dan wil je weten of je de oude woning zo kan verkopen dat je aansluitend kunt verhuizen zonder overlap of overbruggingsperiode. Ook zullen kopers zich afvragen of de overwaarde van de oude woning er uitkomt om de overstap naar de nieuwe woning financieel te maken. Op die vragen heeft de uitlating van de AFM geen invloed.
De NVB heeft gelijk, in deze gaat het over een startersvraagstuk. Ik denk dat ook de AFM op de goede weg is, maar de communicatie kan een stuk beter.

Reageer op dit artikel