nieuws

Geen paniek, wel zorgen!

bouwbreed Premium

Bijna juichend kopte de Volkskrant gisterenochtend op de voorpagina dat vele tienduizenden woningeigenaren de komende jaren in de problemen zullen komen

Nog groter werd mijn verbazing toen ik verder las dat de journalist de ING-bank citeerde. Deze bank had weer eens een analyse gemaakt van de woningmarkt. Als of ze daarin zo goed is gebleken.
Natuurlijk maak ik me ook zorgen om de ontwikkelingen op de koopwoningmarkt. Maar als er 100 duizend woningbezitters van de 3,5 miljoen betalingsproblemen krijgen, heeft de koopwoningmarkt het nog goed gedaan in vergelijking met andere kapitaal- en aandelenmarkten. Die overigens ook kopje onder zijn gegaan dankzij die analyserende en voorspellende bankiers. Alle bankiers past op dit ogenblik grote bescheidenheid.
(Hypotheek-) banken kunnen bijvoorbeeld een keer beginnen samen met de in betalingsmoeilijkheden verkerende huiseigenaar andere oplossingen te zoeken dat botweg een huis openbaar te veilen. Oplossingen die anticiperen op een komend einde van deze geldcrisis en wellicht een begin van herstel van de markten en de economie. Dan zijn het voor mij echte kerels (m/v). Met het nu doorgaan met het geven van ongevraagde koop-verkoopadviezen voor aandelen en het ontwikkelen van doemscenario’s van de koopwoningmarkt bewijzen zij niemand een dienst. Laat ze met oplossingen komen. Doe iets aan de rentemarges en hoge kosten van verzekeringen. Inderdaad die zullen de voorpagina van de Volkskrant niet halen.
Het aantal verkopen is aanmerkelijk gedaald, de verkoopprijzen ook, maar minder. Veel mensen wachten met verkopen en kopen tot er betere tijden zijn aangebroken. Dit verklaart de daling van het aantal huizentransacties. Banken (!) lenen ook niet zoveel meer uit dan half vorig jaar! Wachten op betere tijden is verstandig, maar dat kan niet te lang duren. Gelukkig lees ik regelmatig berichten (achter in de kranten) dat er hele voorzichtige signalen van herstel te zien zijn. Laten we hopen dat dit ook snel bewaarheid wordt.
Op een gegeven moment zullen huizenbezitters toch gaan verkopen en aspirant-kopers gaan kopen. Er groeit volgens mij nu een prop in de koopwoningmarkt en na genoeg stuwkracht schiet die er dadelijk uit. Wanneer? Ik denk in de loop van de tweede helft van dit jaar. Althans, indien de ergste doemdenkers geen gelijk krijgen. Er is geen reden voor paniek, wel om voorzichtig te zijn. En, de Volkskrant moet meer goed nieuws brengen en zich niet bezondigen aan ramptoerisme.

Reageer op dit artikel