nieuws

FME: Vakbonden frustreren deeltijd-WW

bouwbreed

De verplichte handtekening van de vakbonden onder de aanvragen voor deeltijd-WW kost vele banen in de technologische industrie. Dat zegt FME-voorzitter Jan Kamminga.

De bonden weigeren tegen de wil van het personeel in om de regeling voor het bedrijf Alutech Nederland in Katwijk te ondertekenen als er niet 100 procent salaris wordt aangevuld. Deze houding van de vakbonden dwingt het bedrijf nu over te gaan tot reorganisaties en 65 mensen te ontslaan.
Het bedrijf en de werknemers waren akkoord met de vakbondsvertegenwoordigers over de deeltijd-WW maar de top van de vakbond floot vervolgens haar mensen terug. “De vakbonden gaan in tegen de wens van het voltallige personeel bij Alutech. Ik ben benieuwd hoe ze dat gaan uitleggen aan hun achterban. Het kan toch niet zo zijn dat de ondernemers en hun mensen knokken om werkgelegenheid te behouden terwijl de bonden aansturen op massaontslag”, aldus Kamminga.
Het bedrijf en ook het personeel is ervan overtuigd dat zij met de deeltijd-WW de crisis kan overleven. Kamminga vindt het bizar dat lokale vakbondsbestuurders overeenstemming bereiken en vervolgens door de top van de vakbeweging worden teruggefloten. De FME wil nu dat minister Donner de aanvraag voor deeltijd-WW van Alutech goedkeurt ondanks het ontbreken van de handtekening van de bonden. Doet Donner dat niet, dan vreest FME dat bij meer bedrijven deeltijd-WW ongebruikt blijft met alle verlies aan vakkrachten van dien. Het is dan ook nog afwachten of die weer terugkeren als de economie weer aantrekt.

Reageer op dit artikel