nieuws

Cementoorlog inCaribisch gebied

bouwbreed Premium

Het bedrijf Trinidad Cement Limited (TCL) heeft verschillende landen in de regio voor de rechter gesleept in een poging de import van cement van buiten de Caricom, de Caribische tegenhanger van de Europese Unie, te verbieden

Zes landen, waaronder Suriname, voeren nu goedkoper cement in uit onder meer Colombia en Europa.
Binnen de Caricom zijn afspraken gemaakt die de lidlanden verplichten goederen zonder invoerrechten van elkaar af te nemen. Maar omdat er jarenlang een tekort was aan cement, waardoor veel bouwprojecten grote vertraging opliepen, werd toegestaan dat dit van buiten de regio wordt geïmporteerd. Tot ongenoegen van TCL, de grootste producent in het Caribisch gebied. Het bedrijf zegt jaarlijks 3,8 miljoen ton cement te produceren, terwijl de vraag rond 3,4 miljoen ton ligt.
Bouwbedrijven in Suriname en andere landen importeren echter op grote schaal vanuit Europa en Colombia omdat dit goedkoper is. Bovendien beschuldigen zij TCL van het kunstmatig creëren van schaarste en prijsopdrijving. Ze worden daarbij gesteund door de Surinaamse minister van Handel en Industrie, Marica. “Sinds er toestemming is verleend om van buiten de Caricom te importeren, is er geen schaarste aan cement meer geweest. Dat is dus opmerkelijk. Het is belangrijk voor de constructiesector dat er sprake is van continuïteit, zeker met het oog op het groeiende aantal bouwprojecten in Suriname. Wij maken ons op voor de strijd”, aldus de bewindsman, die vol vertrouwen is over de goede afloop van de rechtszaak, die bij het Caribisch Gerechtshof zal worden behandeld.

Reageer op dit artikel