nieuws

Britse bouwinspectie krijgt er dertig deskundigen bij

bouwbreed

De Britse arbeidsinspectie Health and Safety Executive gaat het aantal inspecteurs in de bouw flink opvoeren

De HSE heeft op dit moment bijna 140 fte’s in de bouw aan de slag en hoopt er de komende tijd nog eens 30 aan te stellen. Deze buitendienst wordt ondersteund door ruim 40 deskundigen die eveneens versterking krijgen. Daarnaast heeft de arbeidsinspectie ook nog eens 20 inspecteurs in opleiding aangesteld.
”We hopen de nieuwe inspecteurs met een bouwachtergrond de komende zomermaanden aan te trekken. Zij gaan, net als het bestaande team, dagelijks op bezoek op bouwlocaties om daar de veiligheids- en arbo-eisen te controleren, advies te geven maar waar nodig ook handhavingsmaatregelen op te leggen”, aldus een woordvoerder van de HSE.
De Britse bouw slaagt er ondanks een reeks campagnes nog steeds niet in het aantal doden voldoende terug te dringen. In het laatste verslagjaar tot 1 april 2008 werden weer 72 doden geteld, weliswaar zeven minder dan een jaar eerder maar twaalf meer dan in 2005/06 en ook meer dan in de drie jaren die daaraan vooraf gingen.
De voorzitter van een onderzoekscommissie naar de veiligheidssituatie in de bouw, Rita Donaght, heeft die cijfers verbijsterend genoemd. Bovendien denkt Donaght dat de meeste niet-dodelijke ongevallen niet worden gemeld. ”Het op massale schaal niet rapporteren van ongevallen in de bouw is niets minder dan een schandaal”, stelde zij onlangs.
Donaght moet haar eindrapport eind deze maand aanbieden aan minister James Purnell van werk en pensioenen.

Reageer op dit artikel