nieuws

Arcelor Mittal zet groeiplannen voorlopig in de ijskast

bouwbreed Premium

Staalgigant Arcelor Mittal zet zijn groeiplannen voorlopig in de ijskast. Reden is de economische crisis die het bedrijf niet onberoerd laat.

“Het huidige klimaat heeft ons genoodzaakt een pauze in te lassen voor onze groeiplannen voor de nabije toekomst. Ze zullen weer worden voortgezet op het juiste moment om er zeker van te zijn dat we in staat zijn te voldoen aan de vraag”, schrijft topman Lakshmi Mittal in het jaarverslag.
Hij prijst zich gelukkig dat ondanks de grootte van het bedrijf, de structuur zodanig is dat snel aanpassingen gepleegd kunnen worden aan veranderende omstandigheden. Tot halverwege 2008 was het alleen maar groei wat de klok sloeg, maar vooral in het vierde kwartaal werd duidelijk hoe groot de problemen waren.
Mittal heeft toen direct ingegrepen onder meer door de productie tijdelijk terug te brengen tot minder dan de helft. Daardoor bleven de voorraden op een aanvaardbaar peil. “Dit zijn de zwaarste productieverminderingen ooit, maar ze waren nodig als antwoord op de snelheid waarmee de markt omsloeg”, aldus de bestuursvoorzitter.
Daarnaast heeft hij aangekondigd de nettoschuld van het bedrijf met 10 miljard dollar te willen verminderen. “Het is verstandig in de huidige instabiele kredietmarkten om vermindering van de nettoschuld prioriteit te geven. Eind 2008 bedroeg de reductie al 6 miljard dollar. Eind 2009 zullen we de doelstelling volledig hebben gehaald”, verwacht Mittal.

Productieverlaging

Hij vindt het op dit moment te vroeg om te voorspellen wanneer de economie weer gaat aantrekken. Daarom wordt de productieverlaging gehandhaafd. “Maar we zijn voorzichtig optimistisch dat de tweede helft van het jaar sterker zal zijn dan de eerste helft”, schrijft Mittal.

Reageer op dit artikel