nieuws

Tijdelijke valbeveiliging schermt trapgat af

bouwbreed

Werken op verdiepingen draagt valgevaar met zich mee, weet Sander Ketels van Market uit Lomm. En dat wordt beduidend minder bij de montage van de glazen balustrades die GM-Railing in de varianten Side en Top op de markt brengt. “De fabrikant biedt namelijk een tijdelijke valbeveiliging voor de periode dat het systeem nog niet compleet is gemonteerd.”

Het systeem is een product van Glas Marte uit het Oostenrijkse Bregenz. De uitvoering Side komt aan de binnenkant van bijvoorbeeld een trapgat en het model Top staat op een verdiepingsvloer rond het trapgat. Ketels: “De basis van het systeem is een aluminium montagestrip waarop de staanders rusten voor de glazen platen die samen de balustrade vormen. Staanders en glaswerk worden pas op het laatst geplaatst zodat ze niet beschadigen tijdens de afbouw.” Om te voorkomen dat tot dat moment een open gat in de vloer gaapt levert GM voorlopige staanders die op of aan de montagestrip worden bevestigd. In deze staanders worden planken geschoven die voorkomen dat iemand onverhoopt over de rand valt. Deze tijdelijke afscherming is een huurproduct van de Oostenrijkse fabrikant.

Gekeurd

Compleet geleverd kost de glazen balustrade van het type Side en Top 400 euro per strekkende meter. “GM Railing levert alleen complete systemen en uitsluitend met de producten waaruit het systeem volgens de catalogus is opgebouwd”, legt Ketels uit. “Want alleen die combinatie is gekeurd en gecertificeerd.” Wie bijvoorbeeld ander glas wil krijgt dat zonder meer geleverd, maar dan zonder de waarborgen, omdat het systeem in die specifieke combinatie niet is getest.
De Oostenrijkse producent wijst met nadruk op de geringe inbouwdiepte van zijn model Side die bijvoorbeeld goed van pas komt bij het afschermen van bijvoorbeeld trappen. Het systeem fixeert ook gebogen glazen balustrades. Het model Top heeft het voordeel dat het montageprofiel tevens de uiteindelijke vloerafwerking opsluit.

Reageer op dit artikel