nieuws

‘Straatmakers zelf verantwoordelijk’

bouwbreed

Het is niet de taak van gemeenten om over de arbeidsomstandigheden van stratenmakers te waken. Daar is de arbowet voor.

Dat zegt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in reactie op het jongste onderzoek van de Arbeidsinspectie. Bij 585 controles in honderd gemeenten concludeert de inspectie dat meer dan de helft van de onderzochte gemeenten onvoldoende zijn best doet om te voorkomen dat stratenmakers te zwaar tillen. De Arbeidsinspectie vindt dat gemeenten, die vaak opdrachtgever zijn bij bestratingen, goede werkomstandigheden moeten eisen bij de aanbesteding van bestratingen. Zo moet machinaal bestraten bedongen worden bij oppervlaktes groter dan 1.500 vierkante meter.
De VNG ziet echter geen reden om machinaal bestraten verplicht te stellen. “Een bestratingsbedrijf moet zich aan de arbo-eisen houden. In principe moet een gemeente ervan uit kunnen gaan dat dat ook gebeurt”, zegt een woordvoerder.
Het is aan de werkgever om te voorkomen dat zijn bestraters niet overbelast raken. “Dat is de eigen verantwoordelijkheid van de werkgever. Wij gaan daar als gemeente geen inspecteur naartoe sturen. Het staat namelijk in de wet. Dat gaan we niet driedubbel overdoen.”
De VNG lijkt het effectiever om de arbonormen goed te handhaven. “Je kunt beter boetes geven aan werkgevers die zich niet aan de arbowet houden, dan heb je tenminste een stok achter de deur.”
Uit het onderzoek van de Arbeidsinspectie bleek dat bij drie van de tien bestratingsprojecten met een oppervlakte van groter dan 1.500 vierkante meter niet machinaal bestraat wordt. Soms stond het ontwerp of de materiaalkeuze machinale bestrating in de weg. Soms was er geen machine beschikbaar. En soms schreef het bestek machinaal werken niet voor.

Vluchtheuvel

FNV Bouw 0x26 Infra vindt dat de 1.500 vierkante meter-grens omlaag kan. “Overal kan machinaal worden gestraat, zelfs op een vluchtheuvel”, zegt sectorbestuurder Hans Crombeen van FNV Bouw 0x26 Infra. De vakbond verwijst naar de gemeente Zoetermeer, waar in korte tijd een vluchtheuvel bestraat was met een minikraan met steenklem. Volgens Crombeen gunt deze gemeente straatwerk alleen nog aan bedrijven die ook kleinere oppervlakken machinaal leggen.
Voor oneerlijke concurrentie van grote bedrijven ten opzichte van kleine is de bond niet bang. “Bedrijven kunnen machines huren. En ze verdienen investeringen in goede arbeidsomstandigheden snel terug. Nu loopt een kleine werkgever een groot risico op faillissement als hij twee jaar lang een zieke werknemer moet doorbetalen.”
Van de ongeveer 20.000 straatmakers verdwijnen er per jaar zo’n 400 wegens arbeidsongeschiktheid uit de branche.

Reageer op dit artikel