nieuws

Poolse vakbond wil grenzen sluiten voor bouwvakkers uit oosten

bouwbreed

Polen moet de grenzen sluiten voor werknemers uit de Oekraïne en Wit-Rusland. Dat verzoek heeft de vakcentrale OPZZ in Polen aan de regering gedaan.

De vakbonden zijn bang dat werknemers de banen inpakken van Poolse bouwvakkers en andere werknemers. “Wij moeten nu onze eigen arbeidsmarkt beschermen voor werknemers van buiten de EU”, aldus Jan Guz, directeur van OPZZ dat een miljoen aangesloten leden heeft.
Volgens Guz is deze mening niet ingegeven uit angst voor buitenlanders, maar uit bezorgdheid over de Poolse arbeidsmarkt.
Tot voor kort was OPZZ nog voorstander van het openhouden van de grenzen voor immigranten uit het oosten, zoals de huishoudsters uit de Oekraïne en bouwvakkers uit Wit-Rusland.
Volgens OPZZ was er geen andere mogelijkheid. Door de emigratie van Polen naar West-Europa was er niemand die dit werk nog wilde doen. Volgens schattingen van het Adam Smith instituut hebben dankzij deze wetgeving inmiddels zo’n tweehonderdduizend buitenlanders werk gevonden in Polen.
Inmiddels is de situatie op de arbeidsmarkt echter omgeslagen. In december vorig jaar bedroeg het werkloosheidspercentage in Polen nog 9,5 procent. Door de vele ontslagen in Polen zal dit percentage naar verwachting rond de 15 procent uitkomen. Vakbonden houden er bovendien rekening mee dat vanwege de crisis veel Polen uit West-Europa naar hun eigen land terugkeren.
Het is echter maar de vraag of het sluiten van de grenzen extra werk oplevert voor deze terugkerende Polen. Zij zijn vaak niet bereid om in hun eigen land tegen een vier keer zo laag salaris werk te aanvaarden als bouwvakker of schoonmaker. Maciej Gnoinski, adviseur van het bestuur van bouwbedrijf J.W. Constructions: “Als wij voldoende Polen zouden kunnen vinden dan zouden wij ze zeker aannemen.”

Korte termijn

Het bedrijf heeft honderd buitenlandse bouwvakkers in dienst. Volgens Gnoinski is het voor de onderneming aantrekkelijker om werknemers uit eigen land in dienst te nemen omdat voor hen geen extra kosten voor de huisvesting, scholing en vertalingen gemaakt hoeven te worden.
Ook managing director Kees Stroomer van Randstad Polska ziet niet veel in de maatregel. “Polen heeft meer behoefte aan een maatregel die effect sorteert op de korte termijn, want ik verwacht dat de arbeidsmarkt over een jaar toch weer aantrekt.”
Regeringspartij PO ziet meer in maatregelen om de economie te stimuleren. Zo werkt de partij aan een maatregel om startende ondernemers een belastingvrije voet van honderdduizend euro te geven.

Reageer op dit artikel