nieuws

Politie Noord-Nederland gebundeld in nieuwbouw

bouwbreed

Langs de A7 bij Drachten komt een nieuw multifunctioneel complex voor de politiekorpsen Drenthe, Groningen en Friesland. Een dezer weken wordt de bouw gegund.

Het centrum komt op een nog aan te leggen eiland. Behalve een nieuwe meldkamer voor de politie, zal ook de KLPD (landelijke politiediensten), de Noordelijke Rekenkamer, het ambulancevervoer, de brandweer, Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen, een forensisch laboratorium en de Arbo-dienst er onderdak krijgen. Deels ondergronds worden trainingsfaciliteiten en een schietkelder gebouwd.
Het gebouw, met een vloeroppervlak van 11.000 vierkante meter, is ontworpen door de Italiaanse architect Renzo Pavanello van BCT architecten, dat ook de bouw begeleidt. Pavanello ontwierp al meerdere politiebureaus in Nederland, waaronder die in Utrecht, Sneek, Bolsward en Drachten, maar dit wordt zijn grootste project tot nu toe. In het oog springt het vooruitgeschoven deel van het gebouw dat boven het water uitsteekt. Daarin wordt de nieuwe grote meldkamer ondergebracht.

Fases

De bouwkundige oplevering van het complex vindt begin 2011 plaats. De bouw vergt een investering van 24 miljoen euro. Doordat die in fases plaatsvindt, kan een aantal diensten midden 2010 zijn intrek in het nieuwe pand nemen.

Reageer op dit artikel