nieuws

‘Norm machinaal bestraten leidt tot veel verwarring’

bouwbreed

Wanneer ga je een straat wel en niet machinaal bestraten? De norm van 1.500 vierkante meter blijkt voor verschillende interpretaties vatbaar.

Volgens de Ondernemersvereniging Bestratingbedrijven Nederland (OBN) weet de Arbeidsinspectie het ook niet precies. De ene inspecteur heeft andere regels dan de andere. Sommigen tellen het totale aantal vierkante meters in het bestek bij elkaar op, anderen kijken alleen naar aaneengesloten werk. De onduidelijkheid rond de norm voor machinaal bestraten leidt tot verwarring bij bestratingsbedrijven, meent de OBN.
De ondernemersvereniging wijst er verder op dat machinaal bestraten niet altijd mogelijk is. Het hangt af van eventuele beperkingen in de ruimte en het gebruik van verschillende stenen in één werk, waardoor machines niet of moeilijker gebruikt kunnen worden.
Met het in twijfel trekken van de norm van 1.500 vierkante meter voor machinaal bestraten, reageert de OBN op de kritiek die de Arbeidsinspectie onlangs uitte op onder andere bestratingsbedrijven. Machinaal bestraten wordt steeds gangbaarder, maar werd nog al te vaak niet ingezet. Arbeidsomstandigheden laten vaak te wensen over.
De bestraters zijn het ook niet eens met de kritiek van de inspectie dat bestratingsbedrijven hun best moeten doen de huidige stand van de techniek te volgen. “In de praktijk blijkt dat de inspecteurs van de Arbeidsinspectie regelmatig de stand van de techniek en de stand van prototypes door elkaar halen en deze laatste hanteren als de norm”, stelt de bond.
De Arbeidsinspectie was in het jongste onderzoek ook teleurgesteld in gemeenten. Die zouden machinaal bestraten moeten eisen. Onzin, vinden de gemeenten. Bestratingsbedrijven moeten zich gewoon aan de arbowet houden.
Maar volgens de Arbeidsinspectie is ook de opdrachtgever verantwoordelijk voor arbo.

Reageer op dit artikel