nieuws

Nalopen van vloer voorkomt probleem bij renovatie

bouwbreed

Vooraf kijken wat voor vloer er in een woning ligt en meten met hoeveel decibel die het contactgeluid dempt, voorkomt dat het bedrijf dat zo’n vloer renoveert in een onmogelijke positie komt. Want zonder die gegevens kan zo’n onderneming zich tot het halen van onhaalbare waarden verplichten.

Het Bouwbesluit trekt de grens van contactgeluid in de nieuwbouw bij 5 decibel; de woningbouweis, noemde Hermen de Hek van het Bedrijfschap Afbouw dat op de Nationale Vloerendag in Veenendaal. In de praktijk wordt dat meestal 10 decibel; de comforteis. Metingen leren dat de uiteindelijke waarde vaak rond de 15 decibel ligt. “En dat kan het vloerenbedrijf dat de dekvloeren in bijvoorbeeld een appartementencomplex renoveert, flink in de moeilijkheden brengen”, waarschuwde De Hek.
Verenigingen van Eigenaren leggen via het contract nogal eens een verbetering met 10 decibel op. “Geen probleem bij een grenswaarde van 5 decibel want 15 decibel voor een zwevende dekvloer is makkelijk te halen,” vindt De Hek. “Daar nog een keer 10 decibel bovenop doen is nagenoeg onmogelijk.” Bij hechtende dekvloeren hangt de waarde af van de massa. En bij beide vloeren speelt ook de afwerking rond bijvoorbeeld leidingen ook een rol.
Een goede scheiding tussen constructie- en dekvloer bepaalt de mate waarin contactgeluid wordt geïsoleerd. Het materiaal waarmee dat gebeurt speelt niet zo’n belangrijke rol. De mate van isolatie neemt toe met dilataties in de vloer, bijvoorbeeld bij elke deuropening. Zulke onderbrekingen voorkomen dat contactgeluid zich door de hele woning kan verplaatsen.
De kans op geluidsoverlast wordt nog verder ingeperkt door de strook waar de vloer de wanden gaat raken af te plakken met cellenband.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels