nieuws

Ladder krijgt beveiliging tegen verschuiven

bouwbreed

Een vernieuwde borgklem bij de goot moet er voor zorgen dat een ladder niet meer kan wegschuiven of kantelen.

Sinds juli 2006 moeten ladders aan de boven- en/of onderkant worden beveiligd tegen wegschuiven en kantelen. Inmiddels zijn er verscheidene voorzieningen ontwikkeld om te voorkomen dat de onderkant van een ladder verschuift. Maar hoe zit het met de borging van de bovenkant? “In de praktijk wordt de bovenkant van een ladder meestal met een touw of riem vastgezet aan een pannenlat of schoorsteen”, vertelt L. van Ophem, “maar dat is niet veilig genoeg. Het moment dat je vanuit de goot op een ladder stapt is altijd erg riskant, omdat je dan je gewicht verplaatst en je een zijwaartse kracht op de ladder uitoefent.”
Van Ophem, directeur-eigenaar van een gelijknamig pannen- en leiendekkersbedrijf, bedacht “gewoon uit pure irritatie” een borgklem voor het aan een goot vastzetten van een ladder en vroeg er patent op aan. De vinding heeft een U-profiel met omgezette flenzen dat van bovenaf om een ladderboom wordt geschoven. Vervolgens wordt het aan de ladder vastgeklemd door het aandraaien van twee haaks op elkaar staande draaduiteinden. Aan het opstaande profiel zit een horizontaal deel gelast, met twee naar beneden gerichte uitsteeksels. Een daarvan is zwenkbaar uitgevoerd en komt in de goot zelf. Het andere is voorzien van een stelpoot om het geheel vanaf de kant van de ladder vast te klemmen aan de goot of dakrand. Rubberen beschermingen voorkomen beschadigingen en tijdens het instellen hoeven geen onderdelen te worden losgemaakt, zodat er ook niets naar beneden kan vallen. Voor te brede randen is een speciaal verlengstuk ontworpen.
De uitvinder bracht een eerdere versie van zijn vinding op de markt onder de naam Toplocker en testte het uitgebreid bij loodgieters en dakdekkers in de regio. Dat model was uitgevoerd in aluminium, rood van kleur en per ladder waren twee klemmen nodig. Deze nieuwe versie is van rvs met een gele poedercoating die ook ’s nachts goed zichtbaar is. Door het aangepaste, steviger ontwerp is per ladder nog maar een enkele klem nodig. De nu ‘Ladderclip’ gedoopte klem is sinds januari dit jaar op de markt en verkrijgbaar bij Spiderfactory, Van Ophems nieuwste bedrijfje.

Reageer op dit artikel