nieuws

Klussers doen het in Rotterdam zelf

bouwbreed

Met verval van wijken is het net als met de kredietcrisis, eenmaal ingezet, kan het opeens heel hard gaan. Als een wijk om tal van redenen in een negatieve spiraal komt, gaat het snel van kwaad tot erger en is het moeilijk om het tij te keren. Hamit Karakus beschrijft de aanpak van Rotterdam om dit verval via klushuizen te keren.

Om gericht en consequent te kunnen ingrijpen, heeft de gemeente Rotterdam het begrip hotspots ontwikkeld: hele straten of buurten die blok voor blok via aanschrijvingen, subsidies en – desnoods – uitvoering van gemeentewege worden aangepakt. Die aanpak blijkt zeer succesvol te zijn.
Daarbij worden veel woningen aangekocht van eigenaren die er niet toe komen om hun aanschrijving weg te werken. Aanvankelijk was bedacht om die aangekochte panden na renovatie te verkopen, maar vanaf 2006 is die strategie deels omgezet in de klushuizenaanpak. De aangekochte panden verkoopt de gemeente aan particulieren die er twee of meer moeten samenvoegen en grondig renoveren. Bij wijze van subsidie is de verkoopprijs drastisch verlaagd.
Buitenstaanders associëren klushuizen misschien met een bescheiden aanpak door een doe-het-zelver. Niets is minder waar. De kopers van klushuizen maken prachtige woningen, die geen projectontwikkelaar had kunnen bedenken! Je kijkt echt je ogen uit: mooie ruimten, creatieve oplossingen en onverwacht materiaalgebruik. Er ontstaan bedrijven aan huis, prachtige dakterrassen en enorme gemeenschappelijke tuinen. Sommigen klussen met familie en vrienden en doen alles zelf; anderen zijn goede opdrachtgevers voor lokale bouwbedrijven.
De kopers van klushuizen investeren flink in de renovatie van hun woningen. Natuurlijk krijgen deze particulieren niet zomaar geld van de banken. Maar het feit dat zij een koopcontract met de gemeente sluiten gebaseerd op een zwaar Programma van Eisen waarvan de gemeente de naleving controleert, maakt het voor hen mogelijk om een hypotheek te krijgen. Zo investeren particulieren op kleine schaal in de wijk. In deze aanpak zijn projectontwikkelaars met hun grootschalige aanpak en aanvullende eisen en voorwaarden niet nodig.
Die aanpak is dus redelijk crisis-proof. De vraag naar klushuizen is nog altijd groot. Er zijn veel jonge ondernemende mensen die dolgraag hun eigen huis willen ontwerpen en bouwen. Er zijn genoeg mensen die veel ruimte wensen, voor hun persoonlijke levenswijze of voor hun bedrijf aan huis. Jonge, enthousiaste mensen die van oude huizen, design en stedelijk leven houden; het soort mensen dat de stad nodig heeft!

Uitstraling

En mochten deze mensen verhuizen, op zoek naar een nieuwe uitdaging, dan staat daar een prachtig pand dat opnieuw een enthousiaste koper aantrekt. Hun inzet is duurzaam. Er is geen sloop en nieuwbouw nodig met alle CO2-uitstoot van dien. Veel kluskopers investeren enorm in het verbeteren van de energetische kwaliteit van de oude panden. Oude panden worden hergebruikt, ook dat is duurzaamheid.
Het belangrijkste van de klussers is echter dat zij voor de wijk een grote uitstraling hebben en zij voor een positieve impuls zorgen. Een nieuwe sociale dynamiek in buurten waar vaak jarenlang alleen maar oude mensen woonden die niet weg konden komen of waar nieuwe huishoudens terechtkwamen die uitsluitend kozen voor de goedkoopste huisvesting, die het snelste beschikbaar was. De klussers zijn kopers die vrijwillig met al hun kracht, kennis en creativiteit investeren. Zo’n samenbundeling van energie kan een negatieve spiraal keren!
Rotterdam wil deze ervaringen graag delen met andere gemeenten en corporaties. Je moet het gezien hebben om er over mee te kunnen praten. Vandaar dat aan het symposium, dat wij met onder meer SEV Realisatie op 20 maart houden, ook een excursie naar kluspanden in Spangen verbonden is. Vandaar ook dat wij een prachtig boek hebben laten maken waarin experts aan het woord komen en waarin de ervaringen van zes klussers (en partners) gedurende anderhalf jaar beschreven zijn. Dat boek wordt aan alle congresgangers uitgereikt.
U bent van harte welkom in Rotterdam op vrijdag 20 maart 2009!

Symposium

De gemeente Rotterdam, SEV Realisatie, Urbannerdam, Annemarie Sour en Joop Reyngoud als auteurs van het boek ‘169 Klushuizen, van experiment tot instrument’ houden het symposium op vrijdagmiddag 20 maart in Las Palmas, Rotterdam. Het programma bevat een excursie, een film, toelichting en discussie en de boekpresentatie. Aanmelden kan nog via www.sev-realisatie.nl waar ook het gehele programma te lezen valt.

Reageer op dit artikel