nieuws

Geldboete geëist voor ontploffing Overkapel

bouwbreed

Het Openbaar Ministerie heeft 25.000 euro geëist van IJB Geotechniek uit Lemmer. Het geotechnisch bedrijf wordt verantwoordelijk gehouden voor het veroorzaken van een ontploffing waarbij een 12-jarig meisje zwaargewond raakte. IJB voerde in januari 2006 grondsonderingen uit voor de nieuwbouw van winkelcentrum Overkapel in de Utrechtse wijk Overvecht. Bij het inbrengen van de sonderingsbuis werd […]

Het Openbaar Ministerie heeft 25.000 euro geëist van IJB Geotechniek uit Lemmer. Het geotechnisch bedrijf wordt verantwoordelijk gehouden voor het veroorzaken van een ontploffing waarbij een 12-jarig meisje zwaargewond raakte.
IJB voerde in januari 2006 grondsonderingen uit voor de nieuwbouw van winkelcentrum Overkapel in de Utrechtse wijk Overvecht. Bij het inbrengen van de sonderingsbuis werd daarbij een gasleiding geraakt. Medewerkers van energiebedrijf Eneco hebben vervolgens het lek gedicht, maar zagen over het hoofd dat enkele kruipruimtes zich met gas hadden gevuld. Toen de stroom weer werd ingechakeld, ontplofte het gas.
Het geotechnisch bedrijf wordt nu verweten geen KLIC-melding te hebben gedaan of een proefboring te hebben uitgevoerd. In plaats daarvan werd gebruik gemaakt van een zogenaamde wichelroede. Een wetenschappelijk ondeugdelijke methode, zo bleek uit het rapport van Kiwa.
Het Openbaar Ministerie daagde het geotechnisch bedrijf, maar trof een schikking met energiebedrijf Eneco. Van opzet door Eneco was geen sprake, aldus het OM. Het energiebedrijf is wel verplicht om de toedracht van het ongeval uiteen te zetten in een artikel in een vaktijdschrift.

Reageer op dit artikel