nieuws

Economische crisis zet bouwer BAM op scherp

bouwbreed

De onderneming voelt de pijn van de economische recessie vooral bij vastgoed. Het resultaat van deze divisie liep met bijna 80 procent terug tot 20 miljoen. De marge zakte van 7,3 naar 1,7 procent. “Het lijkt alsof we op een glijbaan zitten. Niemand ziet een rustpunt”, aldus Van Oosten gisteren bij de presentatie van de […]

De onderneming voelt de pijn van de economische recessie vooral bij vastgoed. Het resultaat van deze divisie liep met bijna 80 procent terug tot 20 miljoen. De marge zakte van 7,3 naar 1,7 procent.
“Het lijkt alsof we op een glijbaan zitten. Niemand ziet een rustpunt”, aldus Van Oosten gisteren bij de presentatie van de jaarcijfers. Hij sluit niet langer uit dat de verslechterde marktomstandigheden zullen leiden tot serieuze ontslagrondes. Bij dochter AM verdwenen vorig jaar al tientallen banen en ook in het noorden van het land gingen door samenvoeging van vestigingen van BAM Vastgoed al enkele arbeidsplaatsen verloren.
Ingrepen zijn ook mogelijk bij andere divisies, zoals bouw en infra. “Daar zijn de volumes nu nog goed, maar je ziet toch dat er onzekerheid in kruipt. Per bedrijf en per regio zullen we kijken of maatregelen noodzakelijk zijn.”

Haast

Van Oosten hoopt gedwongen ontslagen te kunnen voorkomen. De bestuursvoorzitter maant de overheid wat dat betreft tot haast. “Wij merken nu nog weinig van de stimuleringsmaatregelen. Het kabinet ging bij het begin van de crisis nog voortvarend te werk, maar lijkt inmiddels in het politieke moeras te zijn weggezakt. Ik zeg: neem snel besluiten, welke dan ook. Geef ons zekerheid, zodat we ons beleid daarop kunnen afstemmen.”
In tegenstelling tot vastgoed, presteerde de bouwdivisie vorig jaar uitstekend. De winst nam toe met dik 60 procent tot 145 miljoen. Infra was goed voor een winst van 139 miljoen, een kwart meer dan in 2007. Ook de installatieactiviteiten en het ingenieursbureau Tebodin behaalden winstgroei. BAM PPP (publiek-private samenwerking) leverde 30 procent in, maar scoorde nog altijd een marge van 29 procent.
Aan een prognose voor dit jaar waagt Van Oosten zich niet. Zeker is echter dat de doelen die het concern zich in 2006 stelde – in 2009 een winstmarge van 4 procent bij een omzet van 10 miljard euro – buiten bereik zullen blijven. “We hebben destijds aangegeven dat die doelen mogelijk zijn onder normale economische omstandigheden”, aldus Van Oosten. “Iedereen zal met mij eens zijn dat daarvan momenteel geen sprake is.”
BAM startte het jaar met een orderportefeuille van 13,2 miljard euro. Daarvan heeft 7,1 miljard betrekking op 2009. “We hebben dus in feite 80 procent van de omzet voor dit jaar al binnen.”

Reageer op dit artikel