nieuws

Bouwbedrijf overdrijft krimp orderboek

bouwbreed

Gevoed door het negatieve sentiment lijken bouwbedrijven de krimp van hun orderportefeuilles wat te overdrijven.

ING: Bedrijven laten zich leiden door negatief sentiment

Dat concludeert het economisch bureau van de ING in zijn kwartaalbericht. Uit onderzoek van de bank blijkt dat infrabedrijven de grootte van hun orderboek beperkt zien fluctueren, van 6,6 maanden in augustus 2008 naar 6,4 maanden in december. In januari was de werkvoorraad weer gestegen naar 6,6 maanden. Toch spreekt 17 procent van de infrabedrijven van stagnatie van de opdrachtenstroom. De bedrijven zeggen daardoor met moeite mensen aan het werk te kunnen houden.
“Dat is opmerkelijk. Aan de ene kant geven de bedrijven dus aan dat ze te weinig nieuwe opdrachten binnenkrijgen, aan de andere kant blijft hun orderportefeuille op ongeveer hetzelfde niveau”, zegt ING-econoomMaurice van Sante. Door het negatieve sentiment dat er leeft in de bouw, zou het volgens hem kunnen zijn dat bedrijven eerder geneigd zijn hun orderportefeuille negatiever voor te stellen dan hij in werkelijkheid is.
De bank heeft ook een andere verklaring voor de wegvallende opdrachten enerzijds en de stabiele orderportefeuille aan de anderzijds. “Het kan zijn dat bij bouwbedrijven veel korte opdrachten verdwijnen. Werk dat het bedrijf op korte termijn zou doen, maar toch op het laatste moment is afgeblazen.”
Dat zou betekenen dat infrabedrijven evenveel nieuwe opdrachten krijgen als er opdrachten verdwijnen, beredeneert Van Sante.
Bij de woning- en utiliteitsbouw ziet de onderzoeker geen verschillen die verklaard kunnen worden door negatief sentiment. “Daar houdt de krimp van de orderportefeuilles gelijke tred met de afname van het aantal opdrachten.”

Voorspelling

De economen van het ING doen in het kwartaalbericht ook een voorspelling over de hoogte van de bouwproductie: De woningbouwproductie in 2009 daalt “beperkt” tot 70.000 woningen. De totale productie in de sector, inclusief herstel, renovatie en verbouw, neemt volgens de ING met 6 procent af.
De onderzoekers verwachten dat de bouwkosten in 2009 verder zullen afnemen. Door dalende grondstofkosten worden materialen steeds goedkoper. Op korte termijn kan dat wat lucht geven voor bouwbedrijven met reeds lopende en aangenomen projecten, verwacht het economisch bureau van de ING.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels