nieuws

Afstellen installaties spaart energie

bouwbreed

Bestaande woningen en kantoorgebouwen zijn aanzienlijk energiezuiniger en duurzamer te maken. Het beter afstellen van installaties is een van de mogelijkheden om het energieverbruik te reduceren.

Dat stelt de brancheorganisatie Uneto-VNI bij monde van voorzitter Marcel Engels. “Een zeer groot deel van de installaties in zowel woningen als kantoorgebouwen staat verkeerd afgesteld. Naar schatting zeker 75 procent van het totaal.”
Hij doelt op systemen voor verwarming, warmwatervoorziening, ventilatie, verlichting, koeling, airconditioning en warmteterugwinning. Veel systemen zijn jaren geleden geïnstalleerd en geconstrueerd en ingeregeld met het oog op het toenmalige gebruik.
Volgens de voorzitter zijn er circa 7 miljoen woningen in Nederland waarvan bekend is dat meer dan de helft (58 procent) geen vloerisolatie heeft, 44 procent geen gevel­isolatie en amper 4 procent het energielabel A (meest duurzaam) .
“Uitgangspunt is dat energiebesparende maatregelen zichzelf moeten terugverdienen door lagere energiekosten. De installatiebranche wil energiebesparende maatregelen nog aantrekkelijker maken en daarbij alle aspecten in relatie tot elkaar te bekijken. Dus schil, installaties en het gebruik van een gebouw.”
Daarnaast schort het ook aan experts waardoor vraag en aanbod op het gebied van duurzaam en energiezuinig bouwen en installeren zich te traag ontwikkelen. “Uneto-VNI heeft onder de naam E.nu diverse regionale samenwerkingsclubs opgericht waarin ondernemers zich volledig richten op energiebesparing. Zij bieden de klant een totaalpakket aan, van label- en maatwerkadvies tot en met het uitvoeren van energiebesparende maatregelen.”

Reageer op dit artikel