nieuws

Terugslag opdrachten Duitse lagere overheden

bouwbreed

De Duitse bouwers hebben in het vierde kwartaal bijna een kwart minder opdrachten ontvangen van de overheden. De terugslag is volkomen onverwacht. Brancheorganisatie Bauindustrie vermoedt dat de plotselinge terughoudendheid bij de overheden is ingegeven door de vrees binnenkort aanzienlijk minder belastingen te ontvangen. Bovendien hebben de discussies over de landelijke steunmaatregelen onzekerheid veroorzaakt. Zuinig zijn […]

De Duitse bouwers hebben in het vierde kwartaal bijna een kwart minder opdrachten ontvangen van de overheden. De terugslag is volkomen onverwacht.
Brancheorganisatie Bauindustrie vermoedt dat de plotselinge terughoudendheid bij de overheden is ingegeven door de vrees binnenkort aanzienlijk minder belastingen te ontvangen. Bovendien hebben de discussies over de landelijke steunmaatregelen onzekerheid veroorzaakt. Zuinig zijn vooral de lagere overheden zoals gemeenten, regiobesturen en deelstaten.
De Duitse bouw kijkt terug op een jaar waarin de omzet met 6 procent steeg. De bedrijven met twintig of meer medewerkers haalden gezamenlijk 86,8 miljard euro uit de markt. Het aantal medewerkers in de branche daalde met 1,2 procent tot 705.000.
In de loop van het jaar verliep het binnenhalen van nieuwe opdrachten steeds moeizamer. De burgerlijke en utiliteitsbouw noteerde 1,9 procent minder en sloot de orderboeken op slechts 66,3 procent van het peil rond de eeuwwisseling. De infrabouw haalde 6,9 procent minder werk binnen dan in 2007. De sector verloor ten opzichte van peiljaar 2000 een werkvolume van 15,5 procent. Hoewel de productie zich in december nog op een hoog niveau bevond, sloeg in de slotmaand van 2008 de onzekerheid bij de opdrachtgevers toe. In de grond-, water- en wegenbouw nam de orderstroom ten opzichte van december 2007 met 14,9 procent af. De b0x26u-bouwers haalden 9 procent minder nieuw werk binnen.

Reageer op dit artikel