nieuws

Saint-Gobain zet aanzienlijk actieplan in werking

bouwbreed

Saint-Gobain gaat voor 600 miljoen euro bezuinigen op kosten, zet alle overnameplannen in de ijskast en geeft voor 1,5 miljard euro aan nieuwe aandelen uit.

Dat heeft het Franse bouwmaterialenconcern vrijdag bekendgemaakt. De maatregelen zijn onderdeel van een breed “actieplan” om de gevolgen van de economische crisis het hoofd te bieden.
De bezuinigingsoperatie zal gepaard gaan met banenverlies. Hoeveel arbeidsplaatsen verloren gaan, is echter nog onduidelijk. Niet bekend is of ook Nederlandse bedrijven van Saint-Gobain moeten inkrimpen. De Fransen zijn in ons land onder meer eigenaar van Isover en Raab Karcher.
Vorig jaar schrapte Saint-Gobain wereldwijd al achtduizend banen. De onderneming liet vrijdag weten dat er vierduizend meer zijn dan aanvankelijk waren gepland en aangekondigd. De totale kostenbesparing die dat heeft opgeleverd, bedraagt ruim 400 miljoen euro.
Overnames doen de Fransen dit jaar niet meer. Wel wil het concern onderdelen gaan afstoten. Het gaat daarbij om kleinere en middelgrote bedrijven, maar ook om de complete divisie Packaging. Als de mogelijkheid zich voordoet zal dit onderdeel, dat glazen potjes en flessen produceert, van de hand worden gedaan.
Om de financiële positie te versterken zal Saint-Gobain voor 1,5 miljard euro aan aandelen uitgeven. Het geld is nodig omdat het bouwmaterialenconcern naar eigen zeggen voor “een uitdagend jaar” staat.
Saint-Gobain zag de omzet over het afgelopen jaar nog met 0,8 procent stijgen tot 43,8 miljard euro. In de laatste maanden van 2008 is de vraag naar bouwmaterialen echter sterk gedaald als gevolg van de economische crisis.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels