nieuws

Richtlijn uit Brussel maakt verwarming en warm water duurder

bouwbreed

Een warme woonkamer en een warme douche; ze dreigen op termijn flink duurder te worden. Dat komt door Brussel die met de richtlijn Ecodesign verbruik en uitstoot aan banden wil leggen van verwarmingsketels. Dat vraagt technische ingrepen die de prijs van ketel en toebehoren opschroeven. Wanneer dat z’n beslag moet krijgen weet ook Frank Steggink […]

Een warme woonkamer en een warme douche; ze dreigen op termijn flink duurder te worden. Dat komt door Brussel die met de richtlijn Ecodesign verbruik en uitstoot aan banden wil leggen van verwarmingsketels. Dat vraagt technische ingrepen die de prijs van ketel en toebehoren opschroeven.
Wanneer dat z’n beslag moet krijgen weet ook Frank Steggink niet. De vertegenwoordiger van de VFK, de koepel van ketelfabrikanten, zegt te verwachten dat de Europese Commissie pas na de Europese verkiezingen het pakket maatregelen beoordeelt waaronder het schoner maken van de verwarmingsketel valt. Dat het z’n beslag krijgt staat voor hem evenwel vast.
“De consument moet dan in elk geval voldoen aan het laagst geldende energielabel”, zegt Steggink. “Deze bepalingen gelden niet alleen voor de ketel, maar ook voor alle toebehoren die met elkaar een systeem voor ruimteverwarming en warm tapwater vormen.” In Nederland kan dat wel wat problemen geven. Nederlanders staan doorgaans graag uitgebreid onder de douche. De ketel kan dat makkelijk aan maar levert daardoor ook te veel vermogen voor de verwarming.
Zo’n ketel valt onder de Brusselse regels en daarmee in een lagere klasse.
En soms zal het nodig zijn om bijvoorbeeld de thermostaat en de radiatoren ook te vernieuwen wil de consument niet onder het minimum zakken. Al met al kan de investering fors hoger uitvallen, maar alleen bij nieuwbouw en vervanging.
En al met al zal het ook niet eenvoudig zijn om hoog op de labelladder te eindigen. “Met een HR-ketel haal je het A-label,” zegt Steggink. “Maar dan moet je flink je best doen!” De ladder stopt bij A+++; G is de laagste waardering en geldt voor open gastoestellen en elektrische straalkachels.

Reageer op dit artikel