nieuws

Protest tegen nieuw gemeentehuis Haren

bouwbreed Premium

Een actiecomité van burgers maakt bij de Raad van State bezwaar tegen de bouw van een nieuw raadhuis op het Haderaplein in het Groningse Haren. De tegenstanders vinden de miljoeneninvestering onverantwoord.

‘Het plan is financieel niet goed onderbouwd. Bovendien is nieuwbouw onnodig. Het huidige gemeentehuis kan veel beter verbouwd worden,’ vindt woordvoerder Frits Stavast. ‘Sloop van het oude raadhuis is kapitaalsvernietiging.’
Nieuwbouw kost ruim elf miljoen; de gemeente investeert zelf zes miljoen euro. De rest moet komen uit de verkoop van grond waar het huidige gemeentehuis staat. Dat voldoet niet meer aan de brandveiligheids- en arbo-eisen.
Het besluit tot nieuwbouw werd in 2006 genomen. Vorig jaar koos het publiek via een enquête het ontwerp van Kraaijvanger Urbis uit vijf andere. Het nieuwe gemeentehuis zou in 2011 gereed moeten zijn.
Een woordvoerder van de gemeente Haren verklaart dat verbouwing duurder uitvalt. Maar volgens Stavast is daar nooit onafhankelijk onderzoek naar verricht.

Reageer op dit artikel