nieuws

Prijs voor verbouwing Groene Hart uitgereikt

bouwbreed

De Bouwfonds Ontwerpprijsvraag voor het Groene Hart heeft veel ideeën opgeleverd voor ontwikkeling van het gebied met respect van het landschap. Gisteren werd in het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) in Rotterdam het winnende ontwerp bekendgemaakt: De Eerste Linie. Dit is ontworpen door een gemengd Nederlands-Belgisch team.

In De Eerste Linie gaan (dorps)kernen ruimtelijk op slot. Linies scheiden de bebouwing af van het omliggende landelijke gebied. Bijbouwen mag alleen binnen de bestaande grenzen van de kernen. Die vormen de eerste linie, waarnaar het project is genoemd. Nieuwbouw kan wel op herontwikkelingslocties. Buiten de bestaande kernen is een belangrijke rol weggelegd voor de landbouw, die zich aanpast aan de steeds natter en zilter wordende omgeving. Die biedt kansen voor nieuwe gewassen.

Mix

Juryvoorzitter Louise Fresco: “Het team van De Eerste Linie heeft bewezen te beschikken over de meest overtuigende mix van creativiteit, fantasie en realiteitszin.” De realiteit van de opdracht was dat verschillende gebruiksfuncties moesten worden verenigd, zodat ‘groen’ en ‘rood’ elkaar versterken. In De Eerste Linie vecht het gebied terug tegen de bebouwing, zo stelt de voorzitter verrukt vast.
Bouwfonds heeft toegezegd te onderzoeken of het winnende ontwerp kan worden gerealiseerd. Friso de Zeeuw, directeur Nieuwe Markten bij Rabo Bouwfonds en hoogleraar gebiedsontwikkeling verklaart dat “een innovatief ontwerp als dit” bewijst dat ontwikkelen in het Groene Hart zeker toekomst heeft. “De angst voor verrommeling hoeft geen waarheid te worden, als we maar blijven vernieuwen.”

Genomineerd

De deelnemende ontwerpteams werden hoofdzakelijk bevolkt door jonge ontwerpers. In totaal zijn 53 inzendingen binnengekomen waarvan er na een selectie drie zijn genomineerd. Het ontwerp De Fluïde stad was een van de andere twee kanshebbers. Water wordt een belangrijke productiefactor; een flink deel van het buitengebied komt onder water te staan. Sloten worden straten, plassen pleinen, waarover drijvende woningen bereikbaar zijn. Boeren gaan geld verdienen als beheerders/exploitanten van het landschap.
In het fictieve gebied Wisp, de derde kanshebber, ontstaan nieuwe buurtschappen in de vorm van dorpslinten. Deze dragen bij aan het beheer van het agrarisch gebied. Het team onder leiding van Pi de Bruijn brengt wonen, werken en recreëren bij elkaar en geeft de bewoners verantwoordelijkheid voor het beheer van het gebied. Het winnende team, geleid door Hendrik Dekker, krijgt 15.000 euro. De organisatie van de bouwfondsprijsvraag lag in handen van het Nirov.

Reageer op dit artikel