nieuws

‘Nieuwe leien en de groeve laten keuren’

bouwbreed

Leisoorten die nog niet eerder in Nederland zijn toegepast, moeten zowel visueel als fysisch-chemisch worden gekeurd. Dat adviseert de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten in de brochure Techniek nr. 13 van 2009. Niet alleen de leien, maar ook de groeve behoeft een keuring volgens EN 12326-2. Vervolgens moeten 26 monsters uitgebreid worden onderzocht, om […]

Leisoorten die nog niet eerder in Nederland zijn toegepast, moeten zowel visueel als fysisch-chemisch worden gekeurd. Dat adviseert de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten in de brochure Techniek nr. 13 van 2009. Niet alleen de leien, maar ook de groeve behoeft een keuring volgens EN 12326-2. Vervolgens moeten 26 monsters uitgebreid worden onderzocht, om te beoordelen of de resultaten kloppen met die van het onderzoek van de groeve. Zelfs al is de eindconclusie positief, dan nog moeten de leien een aantal jaren worden gevolgd en gekeurd, want zwakke punten kunnen ook daarna nog aan het licht komen. Voor de keuring kan soms subsidie worden verkregen.

Reageer op dit artikel