nieuws

Nieuw piepschuim kan in compostbak

bouwbreed

Piepschuim van suikerriet dat onder invloed van vocht en bacteriën langzaam afbreekt. Net als hout eigenlijk. Synbra heeft het voor elkaar en begint binnenkort met de bouw van een fabriek.

Het biopiepschuim is door het moederbedrijf van IsoBouw in eerste instantie vooral ontwikkeld als verpakkingsmateriaal. Hoewel geëxpandeerd polystyreen na glas en papier het meest gerecyclede materiaal in Nederland is, kleeft er volgens directeur Jan Noordegraaf van Synbra Technology nog altijd het beeld aan van een grote milieuvervuiler. Als het eenmaal in een sloot ligt en niemand haalt het weg, ligt het er tien jaar later nog. Nog altijd even blinkend wit.

Papier

Grote elektronicafabrikanten stapten daarom steeds vaker over op verpakkingsmaterialen van papier en cellulose. Volgens Noordegraaf zijn die zeker niet milieuvriendelijker dan eps, maar het imago is wel een stuk beter. Het bracht Synbra ertoe samenwerking te zoeken met de Universiteit Wageningen waar een vakgroep zit met veel ervaring in de ontwikkeling van biopolymeren.
De ontwikkeling van het materiaal ging tot ieders verbazing opvallend snel. In twee jaar tijd is een bruikbaar schuim ontwikkeld op basis van melkzuur. Vorig jaar werd minister Cramer (milieu) al als primeur een klein blokje gepresenteerd, maar tijdens de Bouwbeurs vorige week had Noordegraaf een soort dikwandige koelbox bij zich. Er werd nog niet al te veel ruchtbaarheid aan gegeven, maar het lukt Synbra dus om de basiskorrels, net als popcorn, met stoom te laten expanderen en aan elkaar te laten hechten in elke gewenste vorm.
En dat zet algemeen directeur van IsoBouw, Will Kemperman, direct aan tot speculeren over andere toepassingen dan als verpakkingsmateriaal. Voor funderingsbekistingen en broodjesvloeren is het misschien niet zo’n goed idee, maar in panelen voor hellende daken kan BioFoam, zoals het materiaal wordt genoemd, volgens hem prima worden toegepast. Het materiaal gedraagt zich volgens Kempermans net als hout. Als je het beschermt, gaat het eeuwen mee, maar blootgesteld aan weer en wind valt het langzaam uiteen in allemaal onschadelijke componenten die worden opgenomen in de biologische kringloop. Helemaal cradle-to-cradle.
Kempermans zou het materiaal het liefst uitvoeren in de vuurbestendige eps-variant Xire. Daarbij is elk schuimkorreltje omhuld door een kleine onbrandbare glascapsule. De eigenschappen van het BioFoam zijn verder identiek aan die van het reguliere eps op basis van aardolie. Het is even stootvast, even sterk, neemt geen water op en het isoleert net zo goed. Het wordt ook met precies dezelfde machines en vormen verwerkt. Er is geen aanpassing nodig in de fabrieken van IsoBouw. Alleen de grondstoffen zijn anders: hernieuwbaar. Kemperman: “Dus ook als we op een gegeven moment door de aardolie heen zijn, kunnen we onze huizen blijven isoleren.”
BioFoam wordt gemaakt op basis van polymelkzuur dat wordt gewonnen uit suikerriet. Dat groeit vooral in tropische streken maar is geen voedingsgewas, zodat voedselvoorziening van derdewereldlanden niet in gevaar komt. Folies en landbouwplastics op basis van polymelkzuur bestaan al langer, maar geen bedrijf was er volgens Noordegraaf tot nu toe in geslaagd schuim te maken.
De Gorinchemse melkzuurproducent Purac levert de grondstoffen voor de nieuwe fabriek die Synbra dit najaar gaat bouwen bij Etten-Leur. Die krijgt een capaciteit van 5000 ton per jaar met de bedoeling daarna snel door te groeien tot Europees marktleider. In de fabrieken van IsoBouw en zusterbedrijven die verpakkingsmaterialen maken, zijn verder geen aanpassingen nodig.

Blaasmiddel

Wat het BioFoam extra milieuvriendelijk maakt, is dat als blaasmiddel om de parels te vormen geen pentaan nodig is zoals bij gewoon eps, maar CO2. Dat wordt door gasbedrijven gewonnen aan de schoorsteen van energiecentrales. Het gaat dus om vertraagde emissie, verduidelijkt Noordegraaf. “Voordat de CO2toch wordt uitgestoten wordt het dus eerst nog nuttig gebruikt voor de productie van BioFoam. Per saldo is de CO2uitstoot bij de productie daardoor half zo groot als die van gewoon eps.”
Synbra geeft het basismateriaal dat het aan IsoBouw aanlevert, een groen kleurtje mee, zodat het goed herkenbaar is. Na gebruik kan het gewoon in de compostbak worden gekieperd. De grootse composteerder van Nederland, de VAR, is daarover geraadpleegd en die ziet volgens Noordegraaf ziet geen enkel bezwaar.

Reageer op dit artikel