nieuws

Meer dan bouwer met visie

bouwbreed

De Van Hoogevest Groep is altijd een buitenbeentje geweest in de wereld van bouwers en ontwikkelaars. Topman Martin van Hoogevest signaleerde al langetermijntrends op momen- ten dat anderen nog met gisteren bezig waren. Volgende maand 110 jaar geleden legde overgrootvader Teus van Hoogevest de fundamenten van de groep. Sinds 1984 zwaait Martin de scepter en […]

De Van Hoogevest Groep is altijd een buitenbeentje geweest in de wereld van bouwers en ontwikkelaars. Topman Martin van Hoogevest signaleerde al langetermijntrends op momen-
ten dat anderen nog met gisteren bezig waren.
Volgende maand 110 jaar geleden legde overgrootvader Teus van Hoogevest de fundamenten van de groep. Sinds 1984 zwaait Martin de scepter en vormde het bedrijf tot wat het nu is, een actieve projectontwikkelaar van woningen en commercieel vastgoed, een bouwer, beheerder en restaurateur die de meest aansprekende projecten uitvoerde.
Ook als het andere bedrijven minder ging zoals in het begin van deze eeuw, dan wist Van Hoogevest nog steeds meer omzet en winst te behalen. Zo steeg van 2003 naar 2006 de omzet van dik 100 miljoen naar bijna 130 miljoen. De nettowinst steeg in dezelfde periode van 285.000 euro naar bijna 6 miljoen.
Ook toen al had het bedrijf oog voor de realiteit. Van Hoogevest besefte dat in de bouw veel te weinig werd verdiend voor de risico’s die werden gelopen. Ook zag hij een overcapaciteit die tot prijsbederf had geleid. Hij verwachtte dan ook een sanering in vooral het midden- en kleinbedrijf. Het was voor hem reden om zich vooral te richten op delen van de markt die minder concurrentie- en conjunctuurgevoelig zijn. Die strategie had tijden lang succes. In 2007 keerde echter het tij. De groep moest hard saneren waarbij drie vestigingen werden gesloten, Den Haag, Amsterdam en Almere. Van Hoogevest dacht daarmee de lekken boven water te hebben en verwachtte in 2008 weer herstel. De kredietcrisis gooide voor hem roet in het eten. De huisbankier deed de rest.

Reageer op dit artikel