nieuws

‘Lat voor deelname aan Renovatieprijs moet hoger’

bouwbreed Premium

Op de BouwBeurs zijn de genomineerden voor de Nationale Renovatieprijs bekendgemaakt, drie in de categorie woningbouw en drie in de categorie utiliteitsbouw. Alle inzenders maken bovendien kans op de duurzaamheidsprijs of de innovatieprijs.

De prijzen worden pas uitgereikt op de Nationale Renovatiedag op 31 mei. Het was een hele klus voor de jury om tot een oordeel te komen. De discussie laaide hoog op, vooral over het aspect duurzaamheid. Voorzitter André Thomsen: “De jury werd niet vrolijk van de duurzaamheid van de meeste inzendingen. De lat moet beslist hoger gelegd worden. Het is absoluut noodzakelijk duurzaam te renoveren, materiaal te besparen en met respect met bestaande gebouwen om te gaan.”
Daarnaast boog de jury zich over de definitie van renovatie. Thomsen: “Renovatie ontwikkelt zich in verschillende richtingen. Het is soms moeilijk te bepalen of daadwerkelijk sprake is van renovatie. Wellicht is bouwen met granulaatbeton of bouwen op een bestaande fundering ook renovatie.”

Genomineerden

Door de bestaande criteria voor de Nationale Renovatieprijs consequent toe te passen, wist de jury de genomineerden en prijswinnaars te selecteren. Genomineerd in de categorie woningbouw zijn: De dichterlijke vrijheid in Rotterdam, het Sint Jobsveen in Rotterdam en De Bakens in Zwijndrecht.
In de categorie utiliteitsbouw zijn het hoofdkantoor van MTV in Amsterdam, het project Selexyz in Maastricht en Las Palmas in Rotterdam genomineerd. Voor de duurzaamheidsprijs en de innovatieprijs is geen selectie genomineerd. Thomsen vindt dat de discussie niet tot de jury beperkt moet blijven. Vooral de discussie over renovatie en duurzaamheid wordt volgens hem in de vakwereld onvoldoende gevoerd.

Reageer op dit artikel