nieuws

Ingenieurs in spe ontwerpen voor gemeente Ede ondergronds station

bouwbreed

Dertig leerlingen van groep A3X van het Technasium in Ede kropen acht weken in de huid van ingenieur, constructeur en architect. Ook zij deden onderzoek en maakten plannen voor het verdiepte station Ede-Wageningen.

Vorige week presenteerden ze de resultaten aan wethouder Van ’t Hoog en verkeerskundige Tutert van de gemeente Ede. Die zagen er hele goede ideeën tussen zitten.
De jonge ingenieurs, van wie zeker een derde meisjes, hadden zich eerst verdiept in de plannen van de gemeente voor de ondertunneling van het station. Daarna gingen ze zelf aan de slag. “De leerlingen kregen de opdracht tekeningen, maquettes en powerpointpresentaties te maken”, somt Hans Dekker op. Hij is docent onderzoek en ontwerpen. “Ook hebben twee groepen een laboratoriumopstelling gebouwd voor het doen van geluidsonderzoek. Met behulp van een geluidssensor werden metingen gedaan. Als geluidsbron hadden de leerlingen treingeluiden van internet gedownload. Er werden geluidsschermen van verschillende materialen als buffer geplaatst.”
Daarnaast bedachten de leerlingen alternatieve looproutes in het station, door meerdere kleine gebouwtjes en meer trappen en liften. En ze kwamen met heel praktische oplossingen, zoals meer ruimte bij de fietsgoten. Zodat reizigers hun fiets niet heel scheef hoeven te houden.

Gebruikers

Wethouder Van ’t Hoog waardeerde vooral dat de leerlingen vanuit de gebruikers hebben gekeken. Zij hebben aan het begin van het project veel interviews ter plekke gedaan. Wat er van de ideeën wordt gerealiseerd, zullen de leerlingen pas over een paar jaar zien, als de gemeente daadwerkelijk gaat bouwen. Maar dan zijn ze allang van school af.

Reageer op dit artikel