nieuws

Explosief vervormen stuit op vestigingsprobleem

bouwbreed Premium

Exploform, producent van explosief driedimensionaal vervormde panelen, is de afgelopen jaren flink gegroeid. Het bedrijf wilde zich vestigen op het terrein van TNO Heimolen bij Bergen op Zoom, maar de gemeente staat het gebruik van explosieven niet toe.

De tegenvaller komt hard aan bij Joop van Campen, directeur van Exploform in Rijswijk en van het moederbedrijf Van Campen Aluminium in Lelystad. “Onze vervormende industrie ziet veel toekomst in de techniek van Exploform. We hebben een overeenkomst gesloten met TNO en de winst van Exploform is sinds 2006 explosief gestegen. Onderdeel van de overeenkomst was de verhuizing naar het terrein van TNO Heimolen”, aldus Van Campen. Op dat terrein was vroeger een munitiefabriek gevestigd. De gemeente heeft een milieuvergunning afgegeven voor het produceren en bewerken van energetische stoffen. Exploform produceert en bewerkt echter geen energetische stoffen, maar gebruikt ze voor het vervormen van metalen panelen.

Leveringsafspraken

De gemeente en omwonenden vinden de vestiging van Exploform een te groot risico. Van Campen vermoedt dat de betrokken ambtenaren niet goed begrijpen wat explosief vervormen is. “We doen het onder water. Je hoort de detonatie amper”, aldus de directeur. Hij begrijpt niet waarom zijn bedrijf niet wordt toegelaten. “TNO Heimolen is opgericht om bedrijven aan te trekken, het terrein is gesaneerd en infrastructuur aangelegd. Wij hebben de financiering rondgekregen voor de semi-industriële productie. Nu krijgen we geen milieuvergunning en geen bouwvergunning. De bestemming is ‘munitiefabriek’ en dat moet kennelijk zo blijven. Maar door deze tegenvaller kunnen we een deel van onze leveringsafspraken niet nakomen.”
De VVD-fractie van de gemeenteraad van Bergen op Zoom stelt voor om het hightech bedrijf elders in Bergen op Zoom te huisvesten. “Exploform vormt materialen door explosies. Zoiets temidden van een buurtschap vestigen is onhandig en onverstandig. Maar op een geschikte locatie, zoals Noordland, zou zo’n bedrijf verwelkomd moeten worden”, aldus de fractie in een brief. Van Campen: “We willen ons best ergens anders vestigen, bijvoorbeeld in Flevoland, maar ook daar willen de ambtenaren geen productie waarbij explosieven worden toegepast. We beraden ons op verdere stappen.

Reageer op dit artikel