nieuws

Beroepspromotie voorop bij steigerwedstrijd

bouwbreed

Filmploegen, noch fotografen, journalisten of kwekkende toeschouwers brengen de steigerbouwers op het buitenterrein van de Utrechtse Jaarbeurshallen uit hun concentratie. Vierentwintig mannen verdeeld over zes ploegen van evenzoveel bedrijven zetten hun beste beentje voor om de fraaiste steiger te bouwen.

De steigerbouwwedstrijd is een initiatief van de Vereniging van Steiger-, Hoogwerk- en Betonbekistingsbedrijven (VSB). Bouwradius Training 0x26 advies stelde de opdracht samen die de deelnemers, stuk voor stuk ervaren steigerbouwers, moeten uitvoeren. De mannen zijn in dienst van onder meer Bis Industrial Services, Nivo Steigerwerk en Rojo Steigerbouw.
Binnen de ploegen zijn de taken duidelijk verdeeld. Er zijn eerste en tweede monteurs, opperlieden en een coach. Er zijn twee prijzen te winnen. Een kunstwerk voor de beste ploeg en een gouden hamer voor de beste individuele steigerbouwer. “Maar eigenlijk is dat niet het belangrijkste”, zegt juryvoorzitter Peter Hekke. “Beroepspromotie staat voorop. Er komen veel mensen kijken en daarom is het erg belangrijk dat alles volgens het boekje verloopt.”
Wouter Slob, senior cursusontwikkelaar van Bouwradius, is het met hem eens. Hij is verantwoordelijk voor het wedstrijdontwerp dat de steigerbouwers moeten maken. “Het gaat er om dat ze veilig en netjes werken. Het is bijvoorbeeld niet de bedoeling dat de opperman op de steiger komt. En ook mag er natuurlijk niet worden gegooid met bijvoorbeeld aansluitstukken. Steigerbouwer is een mooi beroep en dat willen we uitdragen.”
De mannen bouwen ondertussen onverstoorbaar verder aan hun steigers. Halverwege de wedstrijd zijn enkele ploegen al bijna klaar. “Snelheid is niet van belang”, zegt Hekke. “De jury hecht veel meer waarde aan planning, zorgvuldigheid, en samenwerking.”

Reageer op dit artikel