nieuws

Anglo American schrapt 19.000 arbeidsplaatsen

bouwbreed Premium

Mijnbouwconcern Anglo American gaat dit jaar 19.000 banen schrappen om kosten te besparen.

Net als andere mijnbouwers heeft Anglo American last van de sterk dalende vraag naar grondstoffen en de ingezakte metaalprijzen.
Het Brits-Zuid-Afrikaanse concern verwacht 2 miljard dollar te besparen tussen nu en 2011. De op drie na grootste mijnbouwer ter wereld produceert platina, steenkool en ijzererts en metalen zoals koper, zink en nikkel. Ook heeft Anglo American een belang van 45 procent in ’s werelds grootste diamantdelver De Beers.
Anglo American telt wereldwijd ongeveer 190.000 werknemers. Anglo Platinum, dat voor 77 procent in handen is van Anglo American, maakte onlangs bekend tienduizend banen te schrappen. Marktleider BHP Billiton ontslaat zesduizend werknemers en Rio Tinto liet onlangs weten 14.000 banen te schrappen.

Neerwaartse druk

De winst van Anglo American daalde vorig jaar tot 5,2 miljard dollar, van 7,3 miljard dollar een jaar eerder. De omzet ging 7,6 procent omlaag tot 32,9 miljard dollar. Om geld te besparen, wordt de dividenduitkering over 2008 opgeschort.
“Nu we beginnen met 2009 blijven de economische vooruitzichten zwak. We zien nog steeds neerwaartse druk op de grondstoffenprijzen”, aldus bestuursvoorzitter Cynthia Carroll. Door de wereldwijde economische crisis is er veel minder vraag naar staal en andere grondstoffen vanuit onder meer de bouwsector en de auto-industrie. Dat drukt de prijzen.

Reageer op dit artikel