nieuws

Woningen lek door goedkope uitvoering

bouwbreed

De houtskeletbouwgevels van de Blue Print-woningen in Heerhugowaard zijn op een goedkope manier aan het casco bevestigd. Dat is enkele jaren goed gegaan, maar daarna begonnen de naden te lekken. Nu moeten de gevels worden vervangen voor 3 miljoen euro.

De Vereniging van Eigenaren heeft een onderzoek laten doen naar de uit 2001 daterende huizen. Conclusie: de schil van de woningen moet worden vervangen. Het gaat om vier bouwblokken. Twaalf appartementen zijn eigendom van woningcorporatie Woonwaard, de overige 32 eengezinswoningen zijn particulier eigendom. Herstel kost zo’n 65.000 euro per woning. Wie dat moet betalen is nog onduidelijk, want de aannemer en de fabrikant van de gevels zijn inmiddels failliet. De opdrachtgever was Bouwfonds Woningbouw in Haarlem.

Ifd-achtig

Bureau Taneja Hartsuyker uit Amsterdam heeft de woningen ontworpen. “Er was een uitvoeringsprobleem. Het ging om goedkope woningen voor starters. De gevels werden zonder steigers met een kraan direct aan de gestapelde constructie bevestigd. Het ging om ifd-achtige geveldozen uit België. De naden zijn open gaan staan door verschillen tussen de uitzettingscoëfficienten van de toegepaste materialen. De kieren zijn een aantal malen met kit afgedicht”, herinnert Taneja zich.
Manager Ton Bos van woningcorporatie Woonwaard bevestigt dat de schil van de woningen moet worden vervangen. Hij noemt een bedrag van 50.000 euro per woning. “Het probleem is de financiering. Het is onduidelijk of de kosten kunnen worden verhaald. We zijn in overleg met de particuliere eigenaren en de gemeente. Het casco kan in elk geval blijven staan, maar een gedeelte van de woningen moet worden vernieuwd. Wij zijn bereid om de projectleiding op ons te nemen”, aldus Bos.
De lekkages laten bruine vlekken op de binnenwanden achter en leiden tot veel praktische problemen. Volgens een bewoner is het niet eens mogelijk om een rolgordijn op te hangen, zitten de suskasten los en zijn de woningen niet goed te verwarmen, omdat de isolatie vochtig is.
De eigenaren hebben inmiddels de architect gevraagd of hij als ontwerper bezwaar heeft tegen het verdwijnen van de gevels. De gevels zijn beschilderd met een blauwdruk van de plattegronden; daaraan hebben de woningen de naam Blue Print te danken. Het idee daarvoor kwam van een prijsvraag aan de kunstacademie.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels