nieuws

Werkgelegenheid bouw blijft voorlopig nog op hoog peil

bouwbreed

De werkgelegenheid in de bouw blijft voorlopig nog op een hoog peil. Dit blijkt uit de Monster Employment Index.

Terwijl de werkgelegenheidsindex voor alle sectoren een gestaag dalende lijn vertoont sinds april dit jaar, blijft diezelfde lijn voor de bouw stabiel afgezien van de jaarlijkse dip in de zomermaanden. Het indexcijfer stond in december vorig jaar op 120 tegen 119 in oktober en november.
Een verklaring hiervoor is de doorlopende projecten in de diverse sectoren. Zoals gebruikelijk zakt de bouw in een conjuncturele dip later in dan de rest van de economie, net zoals de bouw ook altijd vertraagd weer op gang komt als de dip voorbij is.
Andere Europese landen lijken wat dit betreft eerder last te hebben gekregen van de economische neergang. Europees gezien is de werkgelegenheid in de bouw sinds september 2008 al aan het dalen. Het indexcijfer stond in september nog op 161 maar is sindsdien gestaag gezakt naar 137 in december. Dat is een teruggang met 21 procent.
De werkgelegenheid is het zwaarst getroffen in Groot-Brittannië. Daar daalde het indexcijfer sinds augustus vorig jaar met 32 procent. Dit strookt met het feit dat vooral de woningbouw daar al veel langer te leiden heeft van de kredietcrisis dan de woningbouw in Nederland.
Frankrijk is tweede met een daling van de werkgelegenheid met 20 procent. In Duitsland, Zweden en Italiëbedroeg de daling zo’n 12 procent. Onze zuiderburen doen het relatief nog goed met een daling van 9 procent.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels