nieuws

Weg vrij voor tweede fase uitbreiding Kernhem Ede

bouwbreed

De Edese uitbreidingswijk Kernhem kan er de komende negen jaar 1920 woningen bijkrijgen. Nu de Raad van State alle bezwaren hiertegen heeft verworpen, kunnen de bouwers aan de slag.

In het eerste gedeelte van de wijk, dat zo goed als af is, staan ongeveer 1000 woningen. “In april begint het bouwrijp maken van de tweede fase waarna in het najaar de eerste woningen in de verkoop gaan. De bouw kan dan beginnen in 2010”, licht woordvoerder Faas van de gemeente Ede toe. Hij rekent ondanks de economische crisis op voldoende kopers omdat in Ede het aanbod flink achterloopt bij de vraag. “De afgelopen jaren is er niet zoveel meer gebouwd.”
Van het aanbod in de tweede fase zijn 570 woningen “betaalbaar”. Dat wil zeggen een verkoopprijs tot 170.000 euro. De helft van deze woningen wordt echter te huur aangeboden. Nu de gemeente en de ontwikkelaars zekerheid hebben over de procedure, kunnen ze voortvarend aan de slag.

Warmtecentrale

De Raad van state heeft de bezwaren tegen de tijdelijke warmtecentrale in het bestaande deel van Kernhem wel gegrond verklaard. De kritiek concentreert zich op de locatie van het gasreduceerstation. Dit staat dichterbij een school dan de 15 meter die daarvoor geldt. Volgens de gemeente is er geen sprake van een gevaarlijke situatie en daarom wordt de huidige situatie gedoogd in afwachting van een definitieve warmtecentrale. Die kan op dezelfde locatie komen omdat er genoeg ruimte is om het toekomstige gasreduceerstation op voldoende afstand van de school te plaatsen. Hoeveel woningen de nieuwe centrale van warmte moet voorzien, is nog niet duidelijk. De bedoeling is dat ook de tweede fase ervan profiteert maar er zijn tevens nieuwe mogelijkheden in beeld gekomen voor het gebruik van industriële restwarmte.

Reageer op dit artikel