nieuws

Verkoop grond Zuidplaspolder blijkt illegaal

bouwbreed

Rabo Vastgoed en Bouwfonds hebben hun grondposities in de Zuidplaspolder ingeleverd. Ze zijn gebonden aan het voorkeursrecht dat de gemeenten in het gebied hebben gevestigd.

De twee projectontwikkelaars gingen in de tussentijd samen op in RaboBouwfonds. Dat bedrijf sloot eind vorig jaar een overeenkomst voor de verkoop van 150 hectare aan de Grondbank, een samenwerkingsverband van de vijf Zuidplas-gemeenten, de gemeente Rotterdam en de provincie Zuid-Holland.
De aankoop levert de Grondbank een verdubbeling op van het grondeigendom: van 150 naar 300 hectare. De inzet is dat bouwers in de Zuidplaspolder niet aan bod komen op basis van grondposities maar door aanbesteding.
De omstreden posities waren verworven nadat gemeenten in 2006 voor het gebied het voorkeursrecht hadden gevestigd. Dat verplicht eigenaren de grond eerst aan de gemeente ter verkoop aan te bieden. De rechter stelde de Grondbank hierover in het gelijk. De bezegelde zogeheten minnelijke schikking voorkomt verder juridisch gehakketak.
RaboBouwfonds komt er zonder kleerscheuren vanaf. Het bedrijf krijgt een ‘marktconforme prijs’ betaald, plus rente. Hoeveel geld hiermee is gemoeid, wordt met een beroep op de concurrentiegevoeligheid van deze informatie geheimgehouden.

Gerehabiliteerd

Gedeputeerde Asje van Dijk, tevens voorzitter van de Grondbank, ziet de grote ontwikkelaar nog wel terugkomen: “Gelet op de brede deskundigheid en de aanwezigheid in het gebied is het te verwachten dat RaboBouwfonds een rol speelt bij de integrale herontwikkeling van de Zuidplaspolder.” Wat haar betreft, zo ze stelde ze naar aanleiding “is RaboBouwfonds gerehabiliteerd”.

Reageer op dit artikel