nieuws

Servicecontract vergroot waarde huurwoningen

bouwbreed

Huurwoningen met verwarmingsketels en andere toestellen van één merk en met een langlopend servicecontract: het spaart corporaties en ontwikkelaars handen vol geld en geeft meerwaarde aan hun bestand.

Dat vindt in elk geval Bosch die al enkele corporaties wist te interesseren voor de diensten van zijn ‘Vario Garant Service Concept’. Geen omkijken naar toestellen in huis en geen zorgen over de energiekosten; dat willen volgens Wim op het Veld van Bosch vooral de ‘bewuste huurders’ die liever geen woning kopen. In plaats daarvan huren ze bijvoorbeeld een duurzaam gerenoveerde woning van een corporatie of een ontwikkelaar. Gebruiksklaar ingericht met uiteenlopende (inbouw)toestellen en andere voorzieningen die het leven moeten veraangenamen. En de praktijk leert Op het Veld dat bijvoorbeeld corporaties hun bestand aantrekkelijker proberen te maken voor huurders door er meer inbouwapparaten in te plaatsen.
“Dat geeft woningen een meerwaarde”, vindt Op het Veld. “waar service en onderhoud dan weer extra waarde aan toevoegen.”

Monteur

En dan rijst meteen de vraag wie die service gaat verlenen. Bosch biedt daar overeenkomsten voor aan met een looptijd van tien tot vijftien jaar. Als er een monteur moet komen neemt de huurder zelf contact op met Bosch. Die houdt voor elk adres wat in zijn bestand voorkomt de bijzonderheden bij van de geleverde voorzieningen. De verhuurder blijft daar verder buiten en wordt zo ‘ontzorgt’.
Bosch is niet de enige die op deze manier werk maakt van ontzorgen; Atag biedt iets vergelijkbaars aan en Whirlpool overweegt dat ook te doen. Bosch legt de nadruk op het middensegment van de huurmarkt. “Dat vergt telkens een andere aanpak zodat Bosch geen standaardpakketten aanbiedt”, zegt Op het Veld. De corporatie bepaalt welke voorzieningen er komen en is de eigenaar van de geleverde spullen. De huurder betaalt daar elke maand een vergoeding voor. Op het Veld: “En omdat de toestellen energie verbruiken levert Bosch die er mogelijk op termijn ook bij.”
De fabrikant levert alles gebruiksklaar op. Bosch Thermotechniek in Apeldoorn en BSH Huishoudapparaten uit Amsterdam voeren het werk uit. “Voor onderhoud en reparaties vertrouwen we op het netwerk van 75 monteurs die verspreid door het land wonen”, zegt Op het Veld. “Die krijgen hun opdrachten via een centraal coördinatiepunt doorgespeeld en de benodigdheden via Bosch’s distributiesysteem aan huis geleverd.”

Huurtoeslag

Tot nog toe wist Bosch een contract voor Vario Garant af te sluiten met de corporaties FCW uit Tiel, Wonen Zuid in Roermond en De Kei uit Amsterdam. Jacobus Recourt deed dat ook voor 164 woningen van het Oranjekwartier in Amsterdam. Vooralsnog kleeft er één ‘maar’ aan: corporaties moeten bij het aanbieden van de voorzieningen onder een maximaal huurbedrag blijven. Want worden woningen te duur door veel (keuken)apparaten te plaatsen dan kan de huurtoeslag vervallen.

Reageer op dit artikel