nieuws

Ruzie over positie zzp’er in arbobeleid loopt op

bouwbreed

De ruzie tussen praktisch de hele bouwsector en het ministerie van Sociale Zaken over de positie van zzp’ers in het arbobeleid loopt hoog op. De afbouwsector dreigt nu de arbocatalogus niet te tekenen.

Het ministerie blijft doof voor het dringende pleidooi van de bouw om zelfstandigen ook onder de arbocatalogi te laten vallen. Daarmee wil de bouw voorkomen dat er op bouwplaatsen twee soorten vaklieden rondlopen: werknemers die zich aan allerlei arboregels moeten houden en zzp’ers die dat niet hoeven.
Behalve dat dit concurrentievervalsend kan werken, vindt de bouw dat het daardoor ook moeilijk wordt voor de Arbeidsinspectie om de regels te handhaven. Bovendien dreigt het gevaar dat de Arbeidsinspectie de ingehuurde zzp’ers voor de Arbowet wel als werknemers beschouwt ook al hebben ze van de Belastingdienst een Arbeidsverklaring winst uit onderneming. Dat maakt het ook voor zzp’ers zelf en voor uitvoerders lastig.
Medio 2007 heeft de Stichting van de Arbeid bij monde van Robin Linschoten aangedrongen bij het ministerie om zzp’ers ook onder de arbocatalogi te laten vallen. Een jaar later hebben de voormannen van bouwwerkgevers en -werknemers, Elco Brinkman en Dick van Haaster, nog een petitie met dezelfde strekking aangeboden aan minister Donner. Tot nu toe tevergeefs.
De tijd begint nu behoorlijk te dringen. Met ingang van 1 januari 2010 treedt het nieuwe arbobeleid in werking, waarbij de arbocatalogi leidend worden voor de arbeidsomstandigheden op de bouwplaats en dus ook voor de Arbeidsinspectie.
Ook om een andere reden moeten de arbocatalogi al voor 1 september dit jaar gereed zijn. Is het later, dan vervalt de toegezegde subsidie van 50.000 euro per arbocatalogus, vertelde Arbouw-directeur Cees van Vliet tijdens de open dag in het nieuwe kantoor op het Infrapark in Harderwijk. Hij heeft al menig overleg gevoerd met het ministerie van Sociale Zaken over het probleem. Tot nu toe eveneens zonder resultaat.

Klaar

Voor de afbouwsector is de maat vol. Het is de enige sector in de bouw waarvan de arbocatalogus al klaar is. De Nederlandse Ondernemersvereniging voor Afbouwbedrijven (NOA) dreigt nu de arbocatalogus niet te tekenen. Als de zzp’ers er niet aan hoeven te voldoen, is de catalogus nutteloos, is de gedachte daarachter.

Reageer op dit artikel