nieuws

Mergelgroeve ’t Rooth Margraten mag uitbreiden

bouwbreed Premium

Mergelgroeve ’t Rooth in het Limburgse Margraten mag met 5,8 hectare uitbreiden. Dat heeft de Raad van State gisteren beslist in een beroep, aangespannen door een naburige camping en omwonenden. Die maakten vergeefs bezwaar tegen een vergunning door de provincie Limburg.

De camping en de bewoners vrezen onder meer dat uitbreiding van de groeve leidt tot een onaanvaardbaar woon- en leefklimaat. Zij zijn bang voor hinder door geluid, trilling en verspreiding van stof. Ook vrezen bewoners scheurvorming in nabijgelegen huizen.
Maar volgens de provincie en ook de Raad heeft mergel een vochtpercentage van 10 procent, waardoor vrijkomend stof direct neerslaat. Ook met het geluid valt het wel mee, omdat naarmate de winning in een dieper gedeelte plaatsvindt, de geluidsbronnen worden afgeschermd door de groevewand.
In het verleden werd kalksteen in de groeve ’t Rooth gewonnen door het boren van gaten, waarbij per boorgat 100 kilo explosieven werden gebruikt om kalksteen los te schieten. Exploitant Ankersmit heeft zich contractueel verbonden om bij uitbreiding van de groeve kalksteen te winnen door middel van ontgraving, waarbij hooguit incidenteel nog explosieven worden gebruikt. Volgens onderzoek wordt met deze wijze van winning geen schade aan gebouwen verwacht noch hinder voor personen.

Reageer op dit artikel