nieuws

Instorting gevel is slechts het ‘topje van de ijsberg’

bouwbreed

Het instorten van een deel van de gemetselde gevel van het trappenhuis bij een flatgebouw aan de Treublaan in Den Haag is “het topje van de ijsberg”. Het komt veel vaker voor, dat delen van gevels naar beneden komen.

“Er gebeurt veel meer. Niet alle gevallen komen in het nieuws”, meldt Otto Kettlitz van Kettlitz Gevel- en Dakadvies uit Rijswijk. Volgens hem zou elke eigenaar van een gebouw met verzinkt stalen ankers de gevels terstond moeten laten inspecteren. Het bezwijken van de constructie heeft namelijk vaak te maken met de keuze voor verzinkt staal. Aan de buitenzijde is geen schade te bekennen, maar in de spouw zijn de ankers verroest. Een algemene uitspraak over flatgebouwen met gemetselde kopgevels doet de geveldeskundige echter niet. “We hebben de indruk dat meestal ook een andere factor meespeelt, bijvoorbeeld condens in de spouw. We doen daarom samen met TNO en BDA een onderzoek naar het klimaat in spouwmuren”, aldus Kettlitz.
Recent kwamen gevelplaten van een universiteitsgebouw naar beneden. In de gevel liepen verwarmingsleidingen, waardoor condens ontstond in de spouw. De houten constructie waaraan de gevelplaten waren bevestigd, was verrot. Volgens Kettlitz zou ook bij de gevel aan de Treublaan zoiets mee kunnen spelen. Wellicht was het klimaat in de spouw vochtig door stoom of leidingen vanaf het ketelhuis onderaan de gevel. Maar elk geval moet apart worden bekeken. Dat vindt ook een expert van bouwadviesbureau ABT in Velp. Hij wil geen commentaar geven zonder voorafgaand onderzoek. “Ik heb geen algemene mening over de flatgebouwen uit de jaren zestig en zeventig”, aldus deze expert van ABT.

Visueel

Volgens Paul Walta van adviesbureau Nieman uit Utrecht is de kans op doorgeroeste spouwankers groot. De wind duwt het metselwerk naar binnen, net als bij vers metselwerk waarvan de voegen nog niet verhard zijn. Visueel inspecteren op bolle en holle delen, zoals de gemeente Den Haag doet, heeft dus niet veel zin. Het metselwerk vervormt pas als het te laat is. “Onderzoek met een endoscoop in de spouw, door een gaatje in de lintvoeg, is het minste”, aldus Walta.

Reageer op dit artikel